rekord za rekordom

Rastu cijena čokolade nema kraja, potražnja ne slabi. Kako je to moguće?

07.03.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Kakaovac je dosegnuo rekordnu cijenu u veljači - 5874 dolara - dvostruko veću nego početkom prošle godine. No tona kakaovca sada već košta 6549 dolara. Analitičari vjeruju da će cijena još rasti, no čini se da to neće pretjerano negativno utjecati na potražnju

Cijene su snažno porasle zbog slabog uroda u zapadnoj Africi, u kojoj raste oko tri četvrtine svjetskog kakaovca. Suša prouzrokovana vremenskim fenomenom El Ninom naškodila je nasadima u Gani i Obali Bjelokosti, najvećim svjetskim proizvođačima kakaovca.

Unatoč povijesno visokim cijenama, ipak nije došlo do smanjenja potražnje. Ona se poprilično dobro drži jer potrošači najčešće impulzivno kupuju čokoladu, pa za nju ne vrijede ista pravila kao za ostale prehrambene proizvode.

Kako objašnjava Paul Joules, analitičar iz Rabobanka za CNBC, kupoprodajni ugovori za kakaovac koji vrijede za tekuće razdoblje u većini slučajeva dogovoreni su ranije, tako da se pravi utjecaj visokih cijena na potražnju ni ne može odmah vidjeti na brojkama. Joules očekuje da će do smanjenja potražnje doći tek u drugoj polovici godine.

Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade, a on ih prebacuju na potrošače.

Poznati američki proizvođač čokolade Hershey prošlog mjeseca upozorio je na negativan učinak cijena kakaovca na profit tvrtke. I Reese's Peanut Butter Cups ove godine očekuje manju zaradu.

Ključno je pitanje koliko cijene kakaovca još mogu rasti. Warren Patterson iz ING-a ističe da moraju ići do razine na kojima počinjemo uočavati značajno smanjenje potražnje. Trenutačno neznatne promjene u potražnji nisu dovoljne da se tržište vrati u ravnotežu.

Opskrba kakaovcem iz zapadne Afrike ostaje velika briga. Obala Bjelokosti čini oko 44 posto svjetske proizvodnje, a Gana ima udio od 14 posto. Suša kao rezultat El Nina u većem dijelu jugoistočne Azije, Indije, Australije i dijelovima Afrike, pored kakaovca, utjecala je na rast cijena šećera i kave.