novi problemi

Štrajk u Zvečevu, radnici nisu dobili plaće za ožujak

15.05.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Račun požeškog Zvečeva blokiran je prije 40 dana, zbog čega mu prijeti financijski slom, a oko 300 radnika ove konditorske tvrtke od danas je i u štrajku. Na taj su se potez odlučili nakon propalog pokušaja mirenja sindikata s poslodavcem. Plaće za ožujak još nisu isplaćene svim radnicima, ali iz Uprave ove tvrtke najavljuju da će ih dobiti do kraja tjedna

'Okolnosti i recesija koje su nas napali su kao bolest, a nismo imali dosta antibiotika da se obranimo. Interes je da tvornica radi jer ako se ne nastavi poslovanje, ugroženo je preko 300 radnih mjesta', kratko je za tportal rekao Zdravko Alvir, predsjednik Uprave i većinski vlasnik ove tvrtke, koja je prema posljednjim službenim podacima 2015. uprihodila 161,78 milijuna kuna te je poslovala s gubitkom od 9,23 milijuna kuna. Ništa više nije želio komentirati, dodajući kako se sve nalazi u njihovu priopćenju.

Račun blokirao HEP i druga javna poduzeća

O kolikom je dugu točno riječ, nismo saznali. Račun Zvečeva, neslužbeno smo pak doznali, blokirao je HEP, kao i neka druga javna poduzeća. Na proslavi Dana Požeško-slavonske županije premijer Andrej Plenković rekao je kako je upoznat sa situacijom u ovoj tvornici te je obećao pomoć, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministar financija Zdravko Marić i drugi, piše 034 portal.

Iz Uprave Zvečeva priopćenjem su potvrdili kako su u neprekidnoj blokadi 40 dana, a uslijed financijskih poteškoća u kojima su se našli objektivno im prijeti i financijski slom.

'Kako bi izbjegla neželjene posljedice, Uprava Zvečeva pokrenula je ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja i čini sve što je u njezinoj moći da ubrza proces izlaska iz blokade i omogući normalno redovno poslovanje', naveli su te naglasili kako će 'projekt financijskog restrukturiranja podržati i Vlada RH kroz svoj projekt pomoći regiji Slavonija' da bi se zadržala radna mjesta i zaustavilo iseljavanje stanovništva.

Do kraja tjedna svima plaće za ožujak

U Zvečevu se isplaćuje plaća za ožujak, a do sada ju je primilo 212 radnika, dok za preostalih 69 Uprava, kako stoji u priopćenju koje potpisuje njezin predsjednik Zdravko Alvir, intenzivno traži rješenje i sigurna je da će sve isplatiti do kraja ovog tjedna.

'Nažalost, Zvečevo je samo jedna u nizu tvrtki koje evidentno trpe posljedice stanja na domaćem i tržištu regije. Stoga apeliramo na sve dionike da problem u Zvečevu sagledavaju šire od same trenutne situacije zbog kašnjenja s isplatom plaća za ožujak', zaključuje se u priopćenju Uprave Zvečeva. 

Do prošlog rujna ovu tvornicu čokolade vodio je Marin Pucar, sada predsjednik Uprave Podravke, a čelnu fotelju napustio je kako bi završio doktorski studij na temu strategije upravljanja brendovima u Osijeku. Dok je vodio tvrtku, realizirao je zapažen posao proizvodnje čokolade za najveći britanski lanac Tesco, a sličan je ostvario s još dva manja britanska trgovačka lanca. Nakon stupanja na novu funkciju u Podravki u javnost je procurila informacija o podignutoj kaznenoj prijavi protiv njega, što su i potvrdili u slavonskobrodskom DORH-u. Dobro upućeni izvori tportalu su javili kako je prijavu podnio dobavljač, tvrtka Gana Afrotropic Cocoa Processing Company Limited, zbog duga od oko četiri milijuna kuna.

Većinski vlasnik Zvečeva Alvir čitav je slučaj tada komentirao kao 'običnu insinuaciju koja je pomno planirana u vrijeme izbora predsjednika Uprave Podravke' te da odgovorno tvrdi kako nema temelja ni za kakvu kaznenu prijavu i da postoje sve formalne odluke Zvečeva iz tog razdoblja.

Preostalim radnicima požeškog Zvečeva, kako neslužbeno doznajemo, kojima je kako su najavili iz Uprave tvrtke plaća za ožujak trebala biti isplaćena do kraja tjedna, stigla je danas, a na računima će im biti vidljiva tijekom utorka. Radnici su, doznajemo, nakon četverosatnog štrajka ponovno nastavili s radom.