harm reduction

Strategija smanjenja štete za uštede i bolji život dva milijuna građana

26.11.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Usvajanjem i aktivnim korištenjem javno zdravstvenih strategija smanjenja štete u borbi s nekim od najvećih zdravstvenih problema današnjice poput ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, debljine, raznih poremećaja prehrane kao i najrazličitijih vrsta ovisnosti od kojih je najrasprostranjenija pušenje, te zbog neredovitog i nepravilnog uzimanja lijekova, a s kojima se svakodnevno suočava preko dva milijuna građana Hrvatske, hrvatski zdravstveni sustav može ostvariti značajne dugoročne uštede, a građanima osigurati mnogo kvalitetniji i dugotrajniji život

Zaključak je to prve međunarodne Multidisciplinarne konferencije o smanjenju šteta po zdravlje “Harm Reduction Forum – HRF” 2023. koja se ovog vikenda održala u Tuheljskim toplicama te je okupila preko 50 predavača i preko 100 uzvanika iz Hrvatske, regije i EU. Konferencija pod pokroviteljstvom Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva okupila je eminentne hrvatske i inozemne javno zdravstvene stručnjake, liječnike najrazličitijih specijalnosti, predstavnike zdravstvenih institucija i regulatore, a u radu konferencije sudjelovao je i Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Organizator je Hrvatska udruga za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH) čiji je predsjednik Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveći potencijal korištenja strategije smanjenja štete prisutan je kod borbe protiv pušenja, s obzirom da u Hrvatskoj imamo kontinuirano visok broj pušača, njih oko milijun, a istovremeno imamo sve dostupnije proizvode smanjene štetnosti, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica.

Na panelu ”Harm reduction kod pušenja – ima li pomoći, ima li spasa?” naglašeno je da su novi nikotinski i duhanski proizvodi kod kojih nema procesa sagorijevanja kod upotrebe dokazano učinkovitiji za prestanak pušenja od bilo koje postojeće terapije, kao i da postoji viska razina znanstvenih dokaza da su značajno manje štetni za odrasle pušače od nastavka korištenja cigareta, što je oboje detaljnom recenzijom svih postojećih znanstvenih istraživanja potvrdio i britanski znanstveni autoritet Cochrane. Ovi proizvodi u isto vrijeme vrlo su štetni za djecu, maloljetnike i nepušače. Kako je istaknuto na panelu, pušenje je najveći zdravstveni rizik koji se može izbjeći i glavni je razlog prerane smrti u EU, a otprilike 50 posto pušača umire prerano, u prosjeku čak 14 godina ranije. Borba s posljedicama pušenja godišnje hrvatski zdravstveni sustav stoji preko 160 milijuna eura godišnje, pa je razmatranje javno zdravstvenih politika koje mogu biti učinkovitije od postojećih iznimno važno i za zdravstveni sustav i za sve građane.

Kako je istaknuo Ognjen Brborović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prema okvirnom izračunu za Hrvatsku, temeljenom na izračunu Cochranea o učinkovitosti e-cigareta u prestanku pušenja, samo poticanjem prelaska pušača na e-cigarete kod nas možemo navesti da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni manje štetnom alternativom, a pritom da godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvedemo iz nikotinske ovisnosti, što bi bio jedan od najvećih javno zdravstvenih uspjeha. Brborović je rekao da je znanstveno dokazan kontinuum štetnosti koji cigarete stavlja na jedan kraj spektra štetnosti, a alternativne proizvode kod kojih nema sagorijevanja na drugi, što je i omogućilo da se o strategiji smanjenja štete govori i u kontekstu borbe protiv pušenja.

”Strategije smanjenja štete često su karika koja nedostaje u javno zdravstvenoj borbi s negativnim ponašanjima i navikama, a kako bi ta borba polučila značajne pozitivne rezultate i za pojedince i na razini populacije. Zato je važno na znanstven način pristupiti ovoj temi i pokrenuti diskusiju među domaćim stručnjacima, regulatorima i zdravstvenim vlastima, što je cilj ove konferencije. Za ilustraciju uspješnosti tih strategija dobro je uzeti borbu protiv pušenja, gdje sve više zemalja, poput Velike Britanije, Švedske, Grčke, Češke, SAD-a, postiže vrlo zamijećene rezultate upravo potičući prelazak pušača na alternativne proizvode smanjene štetnosti. Ipak, primjenu načela smanjenja štete ne treba promatrati kao jednostavno rješenje. Kod pušenja možemo napraviti veliki iskorak poticanjem prelaska pušača na alternativne proizvode, ali moramo jako dobro paziti da istovremeno razvijamo i učinkovitije načine smanjivanja korištenja i dostupnosti tih proizvoda djeci, maloljetnicima i nepušačima”, izjavio je Ranko Stevanović, predsjednikHrvatske udruge za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH).

Na rizike alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda upozorila je Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koja smatra da te proizvode, iako je u njima manje štetnih sastojaka nego u cigaretama, nije dobro komunicirati kao sredstvo za terminaciju ovisnosti već da su namijenjeni isključivo onim pušačima koji bi inače nastavili pušiti. Mayer naglašava da je izuzetno važno da mladi koji nikad nisu pušili ne dobiju poruku da su ti proizvodi prihvatljivi za njih, za mlade trebamo uvesti nultu toleranciju na te proizvode.

Obiteljska liječnica i članica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Ljiljana Ćenan naglasila je da će prestanak pušenja uvijek biti krajnji cilj i preporuka liječnika bilo koje specijalnosti svakom pušaču. Ali, ukoliko to nije moguće postići, zdravstveni radnici moraju imati dostupne jasne informacije i preporuke iz provjerenih izvora što još mogu učiniti da smanje štetu od pušenja kod svojih pacijenata, što sada nemaju. Ćenan je istaknula da je KoHOM tražio da se u zdravstvenim panelima liječnicima omogući praćenje pacijenata koji upotrebljavaju alternativne duhanske i nikotinske proizvode kako bi mogli pratiti njihovo zdravstveno stanje, ali i da se obiteljske liječnike educira o prednostima tih proizvoda za pušače te da im se omogući da svojim pacijentima pušačima koji ne mogu prestati pušiti podijele provjerene informacije i preporuke.

Da je o alternativnim proizvodima živa debata i na razini Europske unije, potvrdio je i Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji je rekao da Europski parlament ima balansirano mišljenje o strategiji smanjenja štete kod pušenja i vidi mogućnost da se poticanjem prelaska okorjelih pušača na te proizvode može napraviti dobar iskorak u javnom zdravstvu, ali i da bi se trebalo sprječiti da te proizvode počnu koristiti mladi. Sokol je naglasio da iako raste broj korisnika alternativnih proizvoda u EU, na razini EU trenutno nema usklađene regulacije tih proizvoda, niti su svi alternativni proizvodi jasno definirani, o čemu očekuje diskusiju u narednom razdoblju. Zastupnik Sokol je jedan od najaktivnijih zastupnika u EU parlamentu, uključen u izradu Europskog plana za borbu protiv raka i mnogih drugih tema povezanih za zdravljem i zaštitom potrošača.

Hrvatska udruga za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH) će glavne zaključke konferencije u narednih nekoliko dana oblikovati kao stručne preporuke za aktivnije korištenje strategija smanjenja štete u Hrvatskoj u čitavom nizu javno zdravstvenih područja, a preporuke će poslati Ministarstvu zdravstva i ostalim zdravstvene institucijama s ciljem usvajanja tih preporuka kroz nacionalne planove, regulaciju i postupanja.