SWAP TO STOP

U Engleskoj trudnicama plaćaju da koriste e-cigarete

13.04.2023 u 13:58

Bionic
Reading

Aktivna promocija bezdimnih proizvoda kao manje štetne alternative cigaretama postaje sve važniji javno zdravstveni alat u smanjenju pušenja pa tako nakon Švedske koja je zahvaljujući promociji tih proizvoda na korak do statusa prve smoke free države na svijetu, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u želji da postane smoke free država do 2030. godine pokrenula poseban program u sklopu kojeg će milijun pušača podijeliti e-cigarete

Vladin program 'Swap to stop' uz podjelu čak milijun e-cigareta pušačima ide i korak dalje – predviđa davanje jednokratne novčane nagrade u visini 400 britanskih funti svim trudnicama koje odluče zamijeniti cigarete e-cigaretama.

Progresivni program je utemeljen na brojnim istraživanjima o manjoj štetnosti bezdimnih proizvoda poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica, a koja redovito revidiraju institucije u UK. Također, globalni znanstveni autoritet Cochrane objavio je u svojem posljednjem izvještaju kako su e-cigarete učinkovitije u odvikavanju od pušenja od ostalih dostupnih terapija i proizvoda na tržištu.

Novi program tamošnja vlada je pokrenula unatoč rastu upotrebe bezdimnih proizvoda u maloljetničkoj populaciji, no u resornom ministarstvu zdravstva odvajaju tu problematiku od strategije smanjenja pušenja kod odraslih pušača i najavljuju nove dodatne mjere za suzbijanje ilegalne prodaje e-cigareta mlađima od 18 godina.

Dio programa je i proširena ponuda izbora proizvoda, jačine i okusa kako bi se odraslim pušačima omogućilo da pronađu najbolju alternativu za sebe, a ukupno će se u prvi nacionalni program ove vrste utrošiti  45 milijuna funti u sljedeće dvije godine.

'Prevalencija pušenja je u Velikoj Britaniji pala sa 19,8 posto u 2011. godini na 13,9 posto u 2019. godini, i to prije svega zahvaljujući priznavanju uloge bezdimnih proizvoda u javno zdravstvenim akcijama za smanjenje stope pušenja. U Hrvatskoj zdravstvene institucije izbjegavaju otvorenu diksusiju o takvom pristupu koji pokazuje odlične rezultate u sve više zemalja diljem svijeta, a naša lokalna regulativa prema bezdimnim proizvodima među najrestriktivnijima je u EU.

Posljedica toga je da odrasli pušači, oni koji bi mogli imati koristi od prelaska sa cigareta na te proizvode nisu kvalitetno informirani o tim proizvodima, dok se s  druge strane djeci i maloljetnicima ti proizvodi promoviraju na društvenim mrežama od nestručnih izvora, što bi nam kao društvu trebalo biti neprihvatljivo', rekao je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Anketa Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM je pokazala da je u Hrvatskoj čak 58,2 posto pušača zainteresirano za prelazak na alternativne proizvode, no najviše ih sprječava nedostatak informacija o tim proizvodima.