GLAZBOM NA GLAZBU

10 naj obrada koje zvuče bolje od originala

18.05.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Da se razumijemo, original je uvijek original i kao takav bi trebao imati prednost nad raznim varijantama koje se kasnije pojavljuju, no u svijetu glazbe stvar je ponešto drugačija. Iskopali smo deset pjesama koje nama zvuče bolje od samih originala

Skladbe koje ćete poslušati u nastavku teksta bolje su od originala isključivo po mišljenju autora teksta i sigurno će vas dobar dio s podsmijehom poslušati ‘lažnjake’, no nadamo se da ćemo vas barem uspjeti podsjetiti na neke od odličnih hitova u kojima smo uživali proteklih godinu, dvije, desetak ili više.

Dean Dvornik vs. Kawasaki 3p

'Samo za nju' Deana Dvornika doista je krasna melankolična balada koja mnoge tjera da se zaneseno zibaju na terasama dalmatinskih hotela te krajičkom oka promatraju potencijalne ljetne avanture, uobličene u tijela suprotnog ili istog spola. Ipak, preferiramo nešto urbaniju veziju pjesme (iako će Viduka i ekipa K3P-a jasno istaknuti da se ne radi o obradi) prezentiranu kroz mahnito i ljepljivo trčkaranje Tomfe iz Kawasakija po ulicama Zagreba.

Beatles vs. Laibach

Tko je bolji Beatlesi ili Stonesi, vječno je pitanje koje raspravljaju zagovornici ovih dvaju glazbenih struja, no mi ćemo reći Laibach. Nema govora o tome da psihodelična 'Across the universe' od Beatlesa nije odlična pjesma, no period odrastanja u 80-im godinama prošlog stoljeća doveo je do toga da u ovaj mali pregled uvrstim baš verziju slovenske industrijsko - glazbene nakupine Laibach.

Alphaville vs. Hladno pivo

Synth pop i djelomično New wave band Alphaville žario je i palio tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, iako u nekoj varijanti postoji i danas, a upravo pjesma 'Forever Young' lansirala ga je u glazbenu orbitu. Nema tko nije u to vrijeme tijekom druženja na maturalcima, parkovima, tulumima i sličnim situacijama pokušavao interpretirati pjesmu te okolini prilično ružnim falšem dati do znanja da će zauvijek ‘ostati mlad’. Gotovo deset godina kasnije ekipa Hladnog piva odlučila je popankeriti pjesmu i nastala je danas već legendarna 'Für immer punk'.

Alain Barriere vs. Pekinška patka

Debelo kultna 'Elle était si jolie' francuskog pjevača Alaina Barrierea te davne 1963. godine smjestila se na petom mjestu eurovizijskog natjecanja održanog u Londonu. S druge strane, bilo koji dostojni panker smatrat će legendarnom ‘Bila je tako lijepa’ vojvođanskog benda Pekinška patka. Iako je zabilježena tek na B strani singla ‘Buba-Rumba’, ‘Bila je tako lijepa’ postala je svojevrsna himna jugoslavenskih pankera s početka osamdesetih koji su se baš prigodno poistovjetili sa stihovima ‘bila je tako ružna i bubuljičava, a ja sam bio mrtav pijan’. ;)




Šaban Šaulić vs. Let 3

‘Gledam u tuuuužnu jesenju nooooć, s pokisle grane lišće opadaaaaaa’, zavlačio je Šaban Šaulić davne 1978. godine, no pravu afirmaciju, doduše s ponešto elemenata pjesme 'Child in Time' grupe Deep Purple, pjesma ‘Dijete u vremenu’ postigla je u verziji riječkih rokera Let 3. Lako je pretpostaviti, ljubitelji folka i sličnog glazbenog izričaja najradije bi me sad razapeli na obližnje stablo, no kombinacija Šabanovih stihova, redateljske palice Radislava Jovanova Gonza te refrena ‘... nisi me voljela u ono vrijeme...’ ‘natjerali’ su nas da vam priložimo službeni spot. Idemo...

Ansambl Gradišćani vs. Zadruga

Ne, nismo upoznati s glazbenim opusom Ansambla Gradišćani i dosegom koji su njihove skladbe postigle nakon objave prve ploče 1970. godine, no 25 godina kasnije Zadrugin album 'Hiti se na pleća' doveo je pjesmu ‘Mala čiči’ u život autora teksta i dobrog dijela ostatka sjeverne Hrvatske. Štoviše, te godine ‘Mala čiči’ orila se iz zvučnika svakog zaljubljenika u Zadrugu te r’n’r izričaj u globalu, a u kombinaciji s danas prilično trash spotom, bilo je jasno da je ‘legenda rođena’.

Vlastimir Đuza Stojiljiković vs. Idoli

Jeste li pogledali film Ljubomira Radičevića 'Ljubav i moda' iz 1960. godine ili poslušali neku od pjesama Vlastimira Đuze Stojiljikovića? Na prvo pitanje vam je vrlo izvjesno odgovor 'ne', a na prvu i na drugo, no vjerujte, čuli ste barem jednu pjesmu srpskog glumca Vlastimira Đuze Stojiljikovića. Đuza je, naime, izveo u spomenutom filmu vlastitu interpretaciju pjesme ‘Djevojko mala’, koju je, usput rečeno, napisao kompozitor Darko Kraljić, a koju sasvim sigurno poznajete u izvedbi vokalno - instrumentalnog sastava Idoli. Prisjetimo se ove predivne balade.

330361,326676,320019,314292

PIL aka Poslednja igra leptira vs. Postolar Triper

Kada je Poslednja igra leptira 1982. godine objavila album ‘Napokon ploča’, mnogi su mu, zbog različitih stilova koje je bend predstavio, predviđali lošu prodaju, no dogodila se 'Nataša'. Dogodila se ponovo 2007. godine kada je zadarski hip - hop - etno - ska - reggae - što sve drugo ne bend Postolar triper snimio svoj album obrada ‘Zamisli život u ritmu cipela za ples’, a na koji je uvrstio nezaboravnu ‘Natašu’. Uvrstili su oni na ploču podosta drugih bezvremenskih hitova, poput Azrinog 'Fa Fa Fa', Haustorove 'Ene' te štošta drugo, no nama je eto najzgodnija i najbolje izvedena 'Nataša', pogotovo u live verziji koju prilažemo.

Klapa Iskon vs. EKV

U redu, svjestan sam da će se sada dići kosa na glavi svim glazbenim jugonostalgičarima jer, eto, nitko ne može napraviti dostojnu obradu bilo koje pjesme Ekatarine Velike, no svejedno ćemo to učiniti. Splitska Klapa Iskon obradila je pjesmu ‘Zemlja’ Ekatarine velike, s albuma 'Ljubav' iz 1987. godine, a obradila ju je bezobrazno dobro. Eto, usudio sam se ovo napisati, a vi poslušajte.