BURA PODSMIJEHA

Zbog nove predsjedničine tužbalice internet grca u jogurtu: Izabrali smo najbolje fore

12.09.2018 u 12:23

Bionic
Reading

U intervjuu danom bečkom dnevniku Kleine Zeitung hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala svoje viđenje nacionalizma u Hrvatskoj i protuimigrantskog ozračja u Europi, a njezini pokušaji slikovitog prikaza situacije izazvali su podsmijeh i pravu jogurt-revoluciju na društvenim mrežama

Predsjednica se požalila kako je pitanja o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj čine bijesnom, a na njezinu konstataciju da je Hrvatima desetljećima bilo zabranjeno imenovati porijeklo te da smo umjesto da smo Hrvati morali govoriti da smo iz Hrvatske, korisnici društvenih mreža odgovorili su preslikama svojih dokumenata u kojima se za postojanja bivše države jasno izjašnjavaju kao Hrvati.

Možda najjači dokument koji opovrgava predsjedničinu izjavu je izvod iz matične knjige vjenčanih, u kojoj se Josip Broz izjašnjava kao Hrvat.

No daleko veću pažnju i ismijavanje internetske zajednice predsjednica si je priskrbila odgovorom na pitanje o protuimigrantskoj politici kada se prisjetila svog odrastanja u bivšem sustavu i svoju želju za mogućnošću izbora pokušala slikovito dočarati na primjeru jogurta.

Upitana o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, predsjednica je kazala kako ne može osuditi ni Mađarsku ni Italiju te kako Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta.

No njezin pokušaj pokazivanja razumijevanja za situaciju u kojoj se imigranti nalaze izazvao je buru podsmijeha na društvenim mrežama.

'Odrasla sam u komunizmu i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta te da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna', pokušala je slikovito objasniti svoje viđenje situacije predsjednica, zbog čega je društvene mreže vrlo brzo preplavio jogurt.