NOVA KARIJERA POPULARNOG PJEVAČA

Bojana Jambrošića pandemija 'gurnula' u svijet animiranog filma

02.06.2022 u 18:45

Bionic
Reading

Glazbenika Bojana Jambrošića malo tko ne prepoznaje na hrvatskoj estradnoj sceni. Iako već neko vrijeme nije 'izbacio' nove hitove, publika još uvijek rado preslušava singlove 'Straža' i 'Nebo zna', pjesmu koju je snimio s Ashley Coburn.

I nije Jambrošić poznat samo na estradi, nego i na kazališnoj sceni, jer nakon brojnih uloga i danas glumi u mjuziklima za djecu 'Mama, ja sam pozelenio' u GK Žar ptica te u mjuziklu 'Mi o vuku' koji kao hit za najmlađe igra već godinama, a sada će imati i svoju malu turneju po Dalmaciji, u sklopu Teatra uz more. I tu se već nazire druga stranu ovog svestranog glazbenika. Dok oni odrasliji uživaju u njegovim 'ozbiljnijim' songovima, očito je postalo da ga vole i djeca. A on je prije koju godinu upravo prema njima usmjerio velik dio svoje karijere. Naime, Jambrošić ne kreira samo glazbu, kreira i vrlo uspješne animirane filmove.

'Kao i sve lijepo u životu, i ti je počelo spontano. Sestra mi je rekla da nema nijedan naš crtić s pjesmicom, a koji bi djeca mogla gledati na YouTubeu. Pa sam ja u Google tražilicu jednostavno napisao – How to make cartoons? Tako je počela moja avantura s animacijom, svojim sam nećacima napravio crtić s pjesmicom, napravio sam ih onda još nekoliko, čak sam i njih animirao pa je u biti sve počelo u obiteljskom krugu', priča Jambrošić za Jet Set.

Ono što ga je itekako iznenadilo jest činjenica da je u jednom trenutku shvatio kako njegovi crtići na YouTubeu imaju milijunske brojeve pregleda, iako ih je radio samo da razveseli svoje nećake. Očito se ljudima svidjelo pa je nastavio u tom smjeru i sad se animacijom bavi već pet godina.

Činjenici da su ga privukli baš animirani filmovi, ističe, svakako je pomoglo i to što ih već godinama profesionalno sinkronizira, odnosno daje glasove brojnim animiranim junacima koje neumorno gledaju upravo oni najmlađi.

'Sinkronizacija mi je uvijek bila jako zanimljiv posao, gdje svaki tjedan imaš priliku biti netko drugi, neki drugi glas, možeš se uživjeti u neku drugu ulogu. Zabavno mi je danas kad me djeca prepoznaju kao glas njihovog omiljenog lika iz neke crtane serije, a ne kao pjevača', kaže Jambrošić.

Tako su se kockice posložile i ovaj glazbenik se i sam našao u svijetu računalne animacije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Jambrošić

'Sve je postalo profesionalno s crtićem Roza ti i ja. Njega sam krenuo raditi kad je krenula pandemija. Nastupi su se tada otkazivali, a ja, da baš ne radim ništa, postavio sam kod kuće kameru, razvukao zeleno platno i počeo snimati samog sebe pa sam se kasnije umontirao u crtić. S Rozom sam skakao, plesao, pjevao. Djeci se to na YouTubeu opet jako svidjelo, ali ovaj put se svidjelo i ljudima s HRT-a koji su me pozvali na razgovor o suradnji', prisjeća se ovaj glazbenik trenutaka kad je priča s crtićima postala 'ozbiljnija'.

Nakon toga je za HRT napravio animirani serijal 'Jojo i brojevi', nedavno je izašao 'Jojo i lijepe riječi', a uskoro će na ekrane stići i 'Jojo i prijevozna sredstva', dakle sprema se već treća sezona te edukativne animirane serije.

Ali, kako sam priznaje, nije sve uvijek išlo glatko, ipak je u svijetu računalne animacije samouk. Kako kaže, učio je od onog trenutka kad je prvi puta na Googleu tražio kako napraviti crtić, a uči i dan danas.

'Najviše se nauči kad se pojavi neki novi problem, nešto s čime se još nisi susreo. Onda to nastojim svladati i kad sada pogledam svoje serijale, mogu i sam vidjeti koliko sam tehnološki napredovao. Tomu, izgleda, nema kraja jer me jako veseli cijeli proces, nikad mi nije dosadno. Netko možda i pomisli da sam sve to napravio preko noći, ali iza mojih animacija stoji nekoliko godina učenja i rada, u početku za sebe, pa za svoj YouTube kanal, za sestrine klince… Sjećam se da sam u počecima nekih deset sekundi animacije radio i po tri tjedna', priča Jambrošić.

Bojan Jambrošić - animirani filmovi Izvor: Bojan Jambrošić / Autor: Promo

Nerijetko je, baš kao i svi, učio na greškama. Ali na HRT-u je imao i stručnu pomoć, odnosno savjete koje su mu nesebično dale redateljica Ivana Radovčić, scenaristica Ivana Gudelj, urednica Silva Skender i ostali tamošnji profesionalci.

'Njihovi savjeti o tome kako bih nešto mogao napraviti drugačije bili su mi izazov pa sam ja odmah išao pokušati. I zbog njih svaki novi dan otkrijem jedan novi gumb kojim se sve promijeni. Grešaka ima i dalje, i bit će ih još, ali dok god to radim s guštom, vjerujem da će i crtići biti sve bolji i bolji', kaže Jambrošić.

No kaže da je uspio začuditi sebe samoga, i to činjenicom da još uvijek nije napravio animaciju za neki svoj spot, za svoju stvar.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Jambrošić

'Nekako je ispalo da još uvijek radim za druge, a ne za sebe. Ali pripremam jedan takav projekt. Mislim da bi bilo fora nacrtati jednog malog Bojana Jambrošića koji skače u animiranom spotu', kaže kroz smijeh.

Ipak, uz sve te animirane filmove koji su ga u posljednje vrijeme prilično okupirali, nije zaboravio na glazbenu karijeru.

'Svi me pitaju – gdje su nove pjesme? Ljudi, pjesme stižu. Sad na CMC festivalu izlazim s pjesmom Tvoja ljubav, koju je napravio Martin Žunec. Snimili smo i spot koji bi trebao izaći ovih dana, tako da glazbena karijera nije stala, u to možete biti sigurni', poručuje ovaj glazbenik.