SVJETSKI REKORD U BRZINI PRIJENOSA PODATAKA

Japanski stručnjaci 'nabrijali' vezu na više od milijun gigabita u sekundi

08.09.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Čak i ako živite u Južnoj Koreji, zemlji s najbržim širokopojasnim internetom, još uvijek će vaše brzine downloada biti očajno spore u odnosu na rekordne brzine prijenosa podataka koje su nedavno ostvarili japanski stručnjaci - nevjerojatnih milijun Gigabita u sekundi (Gbps)

Aktualni standard 5G omogućuje korisnicima razumne brzine prijenosa podataka, dovoljne za sve uobičajene namjene interneta, uključujući i video streaming u formatu 8K - odnosno 7680x4320 piksela - što je najviša rezolucija slike UHDTV prema preporuci Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

Po nekim istraživanjima, zemlje koje su najdalje otišle u razvoju 5G mreža, poput Južne Koreje, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Švedske, uspijevaju postići prosječne brzine prijenosa podataka veće od 300 Megabita u sekundi (Mbps). Ipak, u većem dijelu svijeta razvoj tih mreža najnovije generacije još je uvijek u tijeku, pa je prema nekim procjenama prosječna globalna brzina 5G mreža oko 180 Mbps. To je svakako dovoljno za stabilan streaming 8K videa za koji su potrebne brzine od oko 80 Mbps.

Tim stručnjaka s japanskog Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (NICT) iz Tokija uspio je nedavno postići senzacionalne brzine prijenosa podataka, dovoljne za istodobni streaming ne stotinu, ili tisuću videa - optički kabel NICT-a nove generacije sposoban je istodobno streamati više od deset milijuna videa u rezoluciji 8K.

Japanski stručnjaci upotrijebili su optiku koja se ne razlikuje previše od standardnih kablova koji se trenutno koriste za internetsku infrastrukturu. Koristili su tehnologiju multipleksiranja valne duljine (WDM), što znači da se signali različitih valnih duljina šalju istovremeno kroz liniju, a ukupno su u istu liniju upakirali 801 paralelni kanal valne duljine. Još jedna inovacija bila je upotreba četiriju jezgri umjesto standardne jedne, čime je u biti učetverostručen broj ruta za prijenos podataka. Kabel je pritom ostao iste veličine kao standardna linija optičkih vlakana.

Japanski stručnjaci također su primijenili razne druge tehnologije optimizacije, pojačanja signala i dekodiranja. Mjerenje je provedeno na liniji dugačkoj oko 50 kilometara, a rezultat je bila brzina prijenosa od 1,02 Petabita u sekundi (Pbps), odnosno nešto više od milijun Gbps-a. Budući da je velike brzine teže održavati na većim daljinama, tim NICT-a planira nastaviti istraživanja kako bi povećao udaljenost prijenosa.

Sustav koji su razvili Japanci kompatibilan je s infrastrukturom koja već postoji pa se očekuje da će ga biti lakše implementirati u budućnosti. A za to će se prije ili kasnije pojaviti potreba. Naime, daljnji razvoj širokopojasnih bežičnih mreža zahtijevat će jednako brz razvoj optičke kablovske infrastrukture.

'Izvan 5G, očekuje se eksplozivan porast podatkovnog prometa novih informacijskih i komunikacijskih usluga. Nadamo se da će ovaj rezultat pomoći u realizaciji novih sustava koji mogu svojom propusnošću podržati nove usluge', naveli su stručnjaci NICT-a predstavljajući svoj rekordni rezultat. S brzinama koje su postigli jasno je da će nova tehnologija moći zadovoljiti buduću potražnju. Barem do neke nove prijelomne točke u razvoju informatičke tehnologije.