PREHRANA KUĆNIH LJUBIMACA

Psi i mačke mogu biti vegetarijanci, ali njihova sreća važnija je od vaše

22.04.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Razni su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na prelazak na vegetarijansku ili vegansku prehranu - etički, zdravstveni, ekološki, trendovski... Neki među njima, vlasnici pasa i mačaka, skloni su i svoje kućne ljubimce podvrgnuti istom režimu prehrane. Je li sigurno mesožderne mačke i svežderne pse tjerati na biljnu hranu?

Najkraći odgovor je: u pitanju je siva zona. Moguće je neke kućne ljubimce 'preodgojiti' da ne jedu meso, ali ne sve. I nikad to ne radite sami. Ne zatražite li pomoć stručnjaka teško ćete uspjeti uravnotežiti unos svih potrebnih tvari kod ljubimaca pukim izbacivanjem jedne važne namirnice. Ma koliko svoje namjere smatrali dobrima.

Tako dramatična promjena životinjske prehrane, naime, može loše utjecati na zdravlje kućnog ljubimca. Životinjski proteini koje mačke i psi obično jedu imaju mnogo aminokiselina, i to u obliku kojega životinjsko tijelo lako koristi. U svakom slučaju ih je znatno više nego u biljnim proiteinima. U slučaju da ne dobijaju dovoljno tih tvari, kućni ljubimci mogu gubiti na težini, mišićnoj masi, česta je slabost, probavne teškoće, pa im se čak u prsima ili abdomenu može stvarati tekućina. Pokazala su to istraživanja sveučilišta Tuft u američkoj državi Massachusetts.

Posebno je mačkama važno da dobijaju taurin, aminokiselinu koja se nalazi u mesnim proteinima, doslovce ne mogu živjeti bez te tvari. Ako se promjenom prehrane ne uspije nadoknaditi taurin, mačkama slabe neurološke funkcije, imaju reproduktivnih problema, pa i srčanih bolesti. Problematična može biti i krivo pogođena ravnoteža minerala. Primjerice, ako se poremeti odnos kalcija i fosfora, mačkama i psima izaziva povećanu opasnost lomova kostiju i dolazi do poremećaja rasta.

Pa ipak, prelazak na bezmesnu ishranu kućnih ljubimaca moguć je. Naravno, do određenog stupnja. Vegetarijanstvo je moguće sigurno uvesti i kod mačaka i kod pasa, dok je veganstvo moguće kod pasa, ali iznimno teško provedivo kod mačaka. Mačke su izraziti mesožderi, pa je dobar dio njihovih prehrambenih potreba povezan sa sastojcima povezanim s mesom. Zbog toga, ako im želite priuštiti vegetarijanstvo ili još više veganstvo, potrebno je znatno više dodataka da bi ishrana bila zaokružena i uravnotežena. Inače, u nekim slučajevima biljna prehrana se čak i preporuča, recimo kod ljubimaca koji imaju kožne ili crijevne alergijske reakcije na neke mesne proizvode.

Planirate li preći na kupovnu biljnu prehranu, kupujte brendove za koje možete naći studije o probavljivosti, reakcijama na sastojke i opsežnija istraživanja. Provjerite i je li hrana na koju planirate prebaciti svog ljubimca dobra za nju ili njega, što znači da treba konzultirati veterinara, posebno ako uspijete naći nekog tko se specifično bavi prehranom životinja. Oni će razmotriti opće stanje kod životinje, uključujući dob i druga zdravstvena pitanja. Ako je ljubimac zdrav u svakom pogledu, vjerojatnije će uspjeti prelazak na dobro definiranu biljnu ishranu. U tom slučaju sljedeći korak je stvaranje specifičnog plana za vašeg ljubimca, s popisom sastojaka, proporcijama, načinima pripreme hrane, načinima hranjenja, i s evidencijom svih promjena.

Na kraju možda i najvažnija uputa: ne poistovjećujte se sa svojim kućnim ljubimcima, ne namećite im svoje ciljeve. Mačke i psi su potpuno različiti od ljudi. Vaši ciljevi su odlični za vas, ali među njima treba biti i želja da kućni ljubimci budu sretni i zdravi. Valjda ste ih zato i nabavili.