ZA BOGATE LJUBITELJE DOBRE KAPLJICE

Tajanstveni Pat dobio je milijune dolara za svoju kolekciju viskija

10.04.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Koja svjetska titula vrijedi 4,5 milijuna dolara? Prema cijeni postignutoj na nedavnoj aukciji, baš taj iznos neki je ljubitelj viskija procijenio kao pravi za kupovinu najveće privatne kolekcije ove prestižne kapljice

Riječ je o slavnoj Pat's Whisk(e)y Collection, čijih je devet tisuća boca - što je najveća kolekcija viskija ikad ponuđena na prodaju - doseglo spomenuti iznos koncem prošle godine. Dražbu je organizirala aukcijska kuća Whiskey Auctioneer, i trajala je više od godinu dana, sve dok nije postignuta prava cijena zbirke rijetkih i iznimno vrijednih viskija.

Čitav proces bio je obavijen velom tajne, kao i samu kolekciju. Naime, zbirku je tijekom 15 godina gradio tajanstveni kolekcionar po imenu Pat. Početkom ovog stoljeća kolekcionar koji i dalje želi ostati anoniman zaljubio se u viski i krenuo u nabavku boca u kojima bi mogao uživati kako sam, tako i u društvu prijatelja i obitelji. Što je više primjeraka nabavljao, to je njegova strast sve više rasla, sve dok nije skupio više od 9000 boca iz cijelog svijeta, uključujući i etikete najprestižnijih škotskih destilerija, ukupno njih oko 150. U vrijeme prodaje, kolekcija se držala najvećom i najraznovrsnijom na svijetu.

Usprkos uživanju u sakupljanju i pijuckanju viskija, Pat je 2020. odlučio da je došlo vrijeme za rastanak od kolekcije koja je, između ostaloga, uključivala i 5000 single malt viskija, 1000 blended viskija i više od 600 američkih viskija. Kako je prodaja kolekcije u jednome komadu bila upitna, pružila se prigoda da vrijedne boce, umjesto nekog bogatog instant-rekordera, nabavi više ljubitelja žestokih pića.

Naime, Pat je ušao u suradnju s Whisky Auctioneerom kako bi kolekciju podijelio na 23 dijela, pogodnih za tematske dražbe, poput 'Gordon & MacPhail Private Collection' i 'Kolekcije američkih viskija', koje su sve održane između rujna 2020. i studenog 2021. Samo posljednja tematska dražba, koja je uključivala i bocu Springbank 1966 Local Barleya i 50 godina star Highland Park, donijela je ukupno milijun dolara.

'Prodaja kolekcije za mene je bio duboko emotivan proces jer je predstavljala veliki dio mog života. Osjećam da je ovo nevjerojatno putovanje kulminiralo prikladnim završetkom, s bocama koje su ponovno ušle na tržište kako bi i drugi ljudi mogli uživati u njima, možda uz neko dodatno stečeno znanje', rekao je po završetku dražbe Pat za magazin The Spirits Business.

Prihod od prodaje nije završio samo na Patovu bankovnom računu. Prije završetka ciklusa dražbi odabrao je nekoliko boca za donaciju u dobrotvorne svrhe. Te su boce na kraju prikupile više od 35.000 dolara za Teenage Cancer Trust. Whisky Auctioneer obećao je Zakladi i dodatnih 3000 dolara. Na koncu, izgleda da se skupljanje viskija može isplatiti na više načina.