KONCERT U MUO

Ansambl Antiphonus predstavlja vam yaybahar, tursko čudo od instrumenta

26.02.2019 u 13:21

Bionic
Reading

Ansambl Antiphonus kao treći koncert svojeg ciklusa Triade najavljuje, u utorak 5. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, program madrigala talijanskog skladatelja Carla Gesualda uz posebnog gosta, turskog glazbenika Görkema Şena na jedinstvenom instrumentu yaybaharu

Kako se ističe u najavi, yaybahar je unikatni akustični instrument koji spojem žica, opruga i bubnjeva stvara hipnotizirajući zvuk, a zvuči poput digitalnog sintisajzera. Izumio ga je Görkem Şen, koji je na koncertu u MUO-u 'zadužen za intermezze'.

U sklopu programa pod nazivom 'Diagnosis' i pod umjetničkom i dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, Antiphonovci će svirati madrigale talijanskog skladatelja Carla Gesualda, poznatog i kao Gesualdo da Venosa, aristokrata, poznavatelja glazbe i glazbenih trendova, ekperimentatora mikrotonalnosti, umjetnika glazbenog pera, ali i čembala, gitare i lutnje.

Njegovu 'povijest bolesti' ispisao je nadahnuto prvi čovjek Antiphonusa Tomislav Fačini: 'Pacijent pokazuje ekscesno ponašanje, partikularne interese, samodopadnost i pojačanu senzibilnost istodobno, do razmaženosti istančan ukus i osebujan stil. Mnogi su glazbenici poprilična suprotnost glazbi koju stvaraju. Gesualdo je, međutim bio, posve prožet istim duhom. Njegov je svojevrsni glazbeni autizam stvorio, kao školjka biser, nevjerojatno djelo - pomalo zastrašujuće, ali sjajno. Autor je glazbe koja je postala općim mjestom simptomatike manirizma. Carlo Gesualdo volio je glazbu, a ljude baš i ne, čak ni žene, iako je rođen 8. marta!'.

'A koja je vaša dijagnoza? Ako se ne bojite hipnoze, poslušajte Antiphonus i tursko čudo od instrumenta yaybahar', poručuju Antiphonovci.