PRITISAK JAVNOSTI

Banksyjevi grafiti uklonjeni s aukcije u Miamiju

25.02.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Dva murala naslikana sprejem uličnog umjetnika Banksyja, uključujući i onaj koji je prošloga tjedan nestao iz Londona, povučeni su s aukcije u Miamiju

Podsjetimo, prošli tjedan nestao jegrafit uličnog umjetnika Banksyja, oslikan na zidu londonske trgovine Poundland. Rad koji se našao u centru pažnje prikazuje bosonogog dječaka za šivaćom mašinom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva. Djelo je protumačeno kao Banksyjeva kritika dječjeg rada, budući da se lanac trgovina Poundland svojedobno suočio s optužbama da prodaje artikle koje izrađuju djeca u Indiji mlađa od 10 godina, no i kao poruga proslavi dijamantnog jubileja kraljice Elizabete Druge.

Tko je skrivio nestanak, i dalje ostaje misterij, kao i put kojim je mural stigao do aukcije u Miamiju samo nekoliko sati nakon nestanka.

Frederic Thut, vlasnik aukcijske kuće Fine Art, koja je trebala prodati djelo, tvrdi da je njegova tvrtka obavila sve moguće postupke kako bi se ustanovilo tko je vlasnik spornog murala, čija je vrijednost procijenjena između 500 i 700 tisuća dolara.

Bez obzira na istragu, s aukcije je povučen još jedan Banksyjev grafit pod nazivom Wet Dog, procijenjen na iznos između 600 i 800 tisuća dolara. Njegov je vlasnik Stephan Keszler, vlasnik njujorške galerije specijalizirane za Banksyjeve grafite. Slika prikazuje siluetu psa koji otresa vodu s krzna te se smatra da je naslikana 2006. ili 2007. godine.

'Povukli smo sliku s aukcije radi podignute medijske prašine. Nismo se osjećali ugodno u okolini koja potiče negativan hype. No sretni smo što je Banksyjevo djelo stiglo na aukciju, to je ipak napredak', kazao je Keszler.