NA FESTIVALU U LISABONU

Dokumentarni film Srđana Kovačevića 'Tvornice radnicima' prikazuje se na Doclisboi

09.10.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film 'Tvornice radnicima' scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića prikazuje se na 19. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu, Doclisboi, koji će se održati od 21. do 31. listopada

Razni programi tog portugalskog festivala predstavljaju više hrvatskih filmova i projekata, među ostalim, hrvatski studentski film "Volim" Anje Koprivšek te retrospektivni blok filmova s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

U sklopu industrijskog programa Nebulae predstavit će se devet hrvatskih projekata, a u povodu obilježavanja ovogodišnjeg partnerstva Doclisboe s Hrvatskom, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film "Tvornice radnicima", nastao u produkciji kuće Fade In te potporu HAVC-a i Grada Zagreba, dio je programa From the Earth to the Moon te se natječe za nagradu Healthy Workplace koju će dodijeliti Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu.

Svjetsku premijeru imao je u Međunarodnom natjecateljskom programu 28. izdanja festivala Sheffield DocFest u lipnju ove godine, a ljetos je osvojio nagradu za najbolji film domaćeg Liburnia Film Festivala. 

U natjecateljskom programu Green Years, namijenjenom studentskim filmovima i autorima početnicima, sudjeluje "Volim" autorice Anje Koprivšek.

Polusatni dokumentarac u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu govori o sestrama iz romske obitelji, Zimki i Nazmiji, koje odrastaju u Zagrebu, a ljeto prije polaska u srednju školu provode zajedno plešući, pjevajući i lutajući zagrebačkim parkovima i ulicama. 

"Film ih prati kroz to turbulentno razdoblje i postavlja pitanje – imaju li svi pravo na bezbrižno iskustvo puberteta ili je ta bezbrižnost privilegija?", napominje se u najavi.

O najboljim filmovima u tom programu odlučuje tročlani međunarodni žiri, u kojemu je i hrvatski redatelj Igor Bezinović.

Sekcija Green Years svake godine surađuje s filmskim školama diljem svijeta, a ove godine predstavlja radove s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, kroz retrospektivu 16 filmova, nastalima od 1970-ih do danas.

Neki od njih su rani radovi danas etabliranih hrvatskih redatelja poput Vinka Brešana (Naša burza), Zrinka Ogreste (Intermezzo), Ivana Salaja (Drugi kat, podrum), Nenada Puhovskog (Činča), Katarine Zrinke Matijević (Dvoboj).

Nebulae, industrijski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doclisboa, svake godine odabire zemlju partnera i predstavlja filmske profesionalce iz te zemlje, a ove godine ugošćuje Hrvatsku.

Tim povodom organizirat će se prigodni program sastanaka, prezentacija te pitching sesiju za projekte iz Hrvatske, koji će biti prilika da se odabrani projekti u razvoju predstave široj međunarodnoj stručnoj javnosti, odnosno festivalskim selektorima, producentima, distributerima i drugim međunarodnim filmskim profesionalcima.

Među odabranim hrvatskim projektima su "Godina prođe, dan nikako" Renate Lučić, "Budi realan, traži nemoguće" Vanje Juranić, "Biti u rodu s Johnom Malkovichem" Luke Mavretića, "Cordon" Antona Mezulića, "Vuk europske unije" Jadrana Bobana, "Motel" Filipa Mojzeša, "Djeca mog brata" Milivoja Puhlovskog, "Ljudi u mojoj kući" Tatjane Božić, "Underground top lista" Lidije Špegar.

Četiri hrvatska filma predstavit će najnoviju domaću produkciju na festivalskoj online videoteci - "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića, "Na snježnoj crti" Gorana Ribarića, "Put su ljudi" Tomislava Krnića i "Osijek - Kopenhagen, grad traži ubojicu" Ivana Faktora.

Nebulae se održava od 21. do 25. listopada uživo, te se nastavlja do 31. listopada online. 

Festival Doclisboa održava se od 2002. godine i dio je DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova.