prvijenac Josipa Žuvana

Film 'Garbura' na prestižnom festivalu u San Sebastianu ispraćen višeminutnim aplauzom

26.09.2022 u 11:50

Bionic
Reading

'Garbura', dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana, imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, gdje je ispraćen višeminutnim aplauzom, izvijestio je HAVC

To je priča o dvanaestogodišnjacima koji žive u makadamskom naselju gdje se zabavljaju paljenjem karabita, što snimaju i stavljaju na internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi i ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže.

Po riječima redatelja, na Q&A sesiji publika je pokazala istinsko razumijevanje tematike za koju je strahovao da će se "izgubiti u prijevodu".

"Priča je očito univerzalna. Mislim da se i kod njih iste stvari događaju i da su prepoznali sebe u likovima. Poslije su nam prilazili i pričali svoja iskustva", rekao je Žuvan, dodavši kako su najveće zvijezde premijere bili mladi glumci Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin.

Izvor: Društvene mreže

Žuvan kaže kako su reakcije bile genijalne, "smijali su se na šale u prvoj polovici filma, a kada je film dobio malo ozbiljniju notu, pokazivali su osjećale, čuo se i plač, atmosfera je bila emotivno nabijena."

Film je prikazan u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji, posvećen prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, na prestižnom festivalu koji se ove godine održao od 16. do 24. rujna.

Uz mlade glumce u glavnim ulogama tu su još Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Producenti su Maxima filma (Hrvatska), koproducenti Biberche productions (Srbija), a film ima potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a.