Cetorhinus maximus

Golema psina od osam metara zbog obnove HPM-a seli na Zagrebački velesajam, a ovo je njegova priča

11.05.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Najveći eksponat Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM), golema psina, bit će zbog obnove muzeja preseljen na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu u srijedu, 11. svibnja, priopćeno je iz tog zagrebačkog muzeja

Eksponat će u prostorima Zagrebačkog velesajma ostati do kraja obnove Muzeja vrijedne više od 118 milijuna kuna, sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba.

Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja 2023. godine., kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu, ističu iz Muzeja.

Golema psina, Cetorhinus maximus, dugačka je više od osam metara, a ulovljena je u Jadranskom moru još 1934. godine.

"Golema psina s vremenom je postala ikona te svojevrsni zaštitni znak našeg muzeja pa nam je njezina sigurnost i zaštita od posebne važnosti", izjavila je ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović dodavši da se muzej trenutno nalazi u fazi najveće obnove u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov.

Eksponat goleme psine, druge najveće vrste riba nakon kitopsine, dospio je u muzej još 1934. godine. Prema pisanju tadašnjeg tiska, ulovljeni morski pas duži od osam metara i teži od dvije tone ulovljen je u blizini Kraljevice, podsjeća Muzej.

Golema psina završila je u postavu muzeja zahvaljujući zalaganju profesora Krunoslava Babića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatskoga narodnog zoološkog muzeja, podsjećaju iz HPM-a dodajući da je prepariranje izveo poznati muzejski preparator Pavao Allinger.

Hrvatski prirodoslovni muzej je samo tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.