NOVA TEORIJA

Je li Alberta Camusa ubio KGB?

09.08.2011 u 12:32

Bionic
Reading

Francuskog pisca Alberta Camusa ubila je tajna služba KGB jer je kritizirao Sovjetski savez, tvrde najnovija istraživanja prema kojima automobilska nesreća iz 1960. u kojoj je Camus izgubio život nije bila slučajna

Autor 'Stranca' i 'Mita o Sizifu' Albert Camus poginuo je tri godine nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegova nenadana smrt potresla je Francusku, ali i cijeli knjiški svijet. Poginuo je vraćajući se s božićnih praznika, a umjesto da krene vlakom s obitelji, pristao je da ga u Pariz vozi njegov izdavač Michel Gallimard. Automobil je na poledici izletio s ceste, a Camus je preminuo na mjestu nesreće. Kod Camusa je pronađena neiskorištena karta za vlak te 144 stranica rukopisa nedovršenog romana 'Prvi čovjek'. Do nedavno njegova smrt nije bila predmet istraga, no prije koji dan u talijanskim novinama objavljena je teorija prema kojoj je za smrt slavnog pisca kriva ruska tajna služba.

Prema podacima do kojih je došao talijanski znanstvenik i pjesnik Giovanni Castelli, objavljenim u novinama Il Corriere della Sera, postoji mogućnost da iza kobne automobilske nesreće stoji sovjetska tajna služba. Svoju tvrdnju temelji na dnevniku češkog autora Jana Zábrana 'Celý život'. Poziva se na ulomak koji, tvrdi, nedostaje u talijanskom izdanju, a svjedoči o zlim namjerama Sovjeta.

Zábrana piše: 'Čuo sam nešto vrlo neobično od čovjeka koji mnogo zna i dobro je informiran. Prema njegovim riječima, nesreću u kojoj je stradao Albert Camus organizirali su sovjetski špijuni. Oštetili su gumu automobila, što je uzrokovalo nesreću. Naredbu za to dao je sovjetski ministar vanjskih poslova Dmitrij Trofimovič Šepilov izazvan člankom u francuskim novinama 1957. u kojem Camus Šepilova proziva odgovornim za užase koje su Sovjeti učinili u Mađarskoj 1956. godine. Camus je Sovjete razljutio i kasnije kad je pružio javnu potporu Borisu Pasternaku, autoru kojeg je staljinistički režim zabranio.

Sve to talijanski znanstvenik smatra dostatnim za tvrdnju da iza Camusove smrti stoji sovjetska politika, no teorija iznesena u ozbiljnim talijanskim novinama ipak nije naišla na odobravanje bolje upućenih u život slavnog pisca. Nevjerojatnom priču smatra francuski filozof Michel Onfray, a istog je mišljenja Olivier Todd, BBC-jev novinar koji je objavio Camusovu biografiju.