NE ŠTEDI ČITATELJE

King najavio zastrašujući nastavak Isijavanja

05.02.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Autor kaže da mu je nastavak slavnog horora, pod nazivom 'Doctor Sleep', značio vraćanje fikciji koja ne štedi čitatelje te da je nastojao zastrašiti generacije koje su odrastale na njegovu romanu 'Isijavanje'

Stephen King otkriva da je nastavak romana 'Isijavanje' 'jezovito zastrašujući'. Njegov roman iz 1977. pratio je razvoj sloma i ludila Jacka Torrancea, oca dječaka Dannyja koji posjeduje posebne sposobnosti, a na filmskom platnu ovjekovječio ga je Stanley Kubrick u svom kultnom ostvarenju iz 1980.

Mnogi smatraju 'Isijavanje' najstrašnijim i najuspješnijim Kingovim romanom. Spisatelj je potvrdio da 'Doctor Sleeep' obilježava njegov povratak sablasnim horor scenama nakon godina pisanja, kako se izrazio, manje strašnih romana.

'Ideja je bila da isprepadam ljude do krajnjih granica. Htio sam testirati sebe i provjeriti je li to još uvijek moguće. Roman '11/22/63' bio je jako zabavan za pisanje i čini se da se svidio mnogima, kao i 'Under the Dome', ali nikako ih ne bih nazvao vrhuncima horora. Htio sam se vratiti zaista jezovitim scenama i u ovoj knjizi sam probao podići ljestvicu', kazao je King.

U romanu 'Doctor Sleep', koji bi trebao izaći u rujnu ove godine, Dan Torrance se skrasio u gradiću New Hampshire, u kojem njegove parapsihološke moći 'isijavaju' u službi pružanja utjehe bolesnima i starima na samrti, a mještani ga poznaju pod nadimkom Doctor Sleep. Nakon desetljeća mira Dan dolazi u kontakt s 12-godišnjakinjom Abrom Stone, čije je 'isijavanje' najjače kojem je ikad prisustvovao, te se upušta u borbu sa zastrašujućim plemenom polubesmrtnih bića koja se hrane isijavanjem djece s posebnim moćima, ali manifestiranim tek u trenucima agonije, dok ih polako muče do smrti. Bića se nazivaju The True Knot i izgledaju bezazleno, a prikrivaju identitet maskirana u penzionere na proputovanju Amerikom.

'Mnogi su mi prilazili i govorili da im je čitanje 'Isijavanja' bilo najdojmljivije tinejdžersko iskustvo i da nikada neće zaboraviti koliko su se bojali. Ti ljudi sada imaju četrdesetak godina i bili su izloženi hororima s Freddyjem Kruegerom i Jasonom Voorheesom. Zato sam se uplašio da će pročitati nastavak i zaključiti da to ipak nije tako strašno. Odrasli su i više nisu tako laka ciljana publika.'

King je odbacio ideju da neki drugi autor nastavi njegovo literarno nasljeđe nakon njegove smrti. 'Ne želim da se to dogodi mojim romanima', objasnio je te najavio da možemo očekivati razrade brojnih likova u nastavcima njegovih knjiga.

'Meni su likovi stvarni. Nisam lud i znam da ne postoje, ali kad provedete određeno vrijeme s njima, slušajući njihove glasove i motive, naviknete se na njihovu prisutnost. U ovom slučaju Danny mi se činio kao logično rješenje za nastavak priče, posebice uz takvu sposobnost ulaženja u ljudske umove.'