NAJSTARIJA EUROPSKA NAGRADA

Muzej Međimurja Čakovec ušao u finale za najbolji muzej Europe

05.05.2024 u 13:48

Bionic
Reading

U portugalskom je Portimãu održana završnica izbora za najstariju europsku nagradu koja se dodjeljuje muzejima - nagradu Europski muzej godine, a Muzej Međimurja Čakovec, kao jedini predstavnik Hrvatske, našao se u viskom društvu najboljih europskih muzeja

Kako su u nedjelju priopćili iz Međimurske županije, nagradu European Museum of the Year Award – EMYA dodjeljuje Europski muzejski forum, a iako je pobjeda ovaj put izmakla 'za dlaku', ulazak u finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke.

Na završnici izbora bio je i župan Matija Posavec koji je naglasio da je promišljena razvojna strategija prezentacije kulturno-povijesne baštine i njezine povezanosti s turizmom, dobila novu potvrdu svoje uspješnosti.

„Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec”, rekao je Posavec.

Istaknuo je da se suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazala kao odličan potez jer na kvalitetan način obogaćuje turističku ponudu Međimurja, predstavlja nematerijalno kulturno blago i gradi put prepoznatljivosti i izvan Hrvatske.

„Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja”, poručila je iz Portugala ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se u godini u kojoj se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove, a financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.