31. listopad

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje knjige 'Šutnja' Drage Hedla

24.10.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje romana 'Šutnja' autora Drage Hedla. Predstavljanje će se održati u utorak, 31. listopada s početkom u 19 sati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, Zagreb

O knjizi će govoriti urednik Nenad Rizvanović, redatelj Dalibor Matanić, scenarist Marjan Alčevski te autor Drago Hedl.

Tekst najave prenosimo u cijelosti:

U kriminalističkoj trilogiji, koja se u ovom izdanju prvi put pojavljuje pod zajedničkim imenom Šutnja, Drago Hedl hrabro je, istinito i književno uvjerljivo pisao o fenomenu dječje prostitucije i trgovine ljudima, na osnovi stvarnih događaja koji su se zbili u Osijeku početkom 2010. godine.

Stravične događaje na kojima se roman temelji Hedl je književno vješto isprepleo s intimnim odnosima glavnih junaka i njihovim opsesijama, gubicima i traumama i tako napisao trilogiju koja je već danas klasik hrvatske kriminalističke literature. Uspješna kriminalistička trilogija Izborna šutnja (2014.), Ispovjedna tajna (2015.) i Kijevska piletina(2019.) osječkog pisca i novinara Drage Hedla dobila je svojevrsni produžetak u visokobudžetnoj televizijskoj seriji Šutnja, nastaloj u suradnji HRT-a i producentske kuće Drugi plan, u režiji Dalibora Matanića te je prikazana, među ostalim, i na platformi HBO Europe.

O autoru:

Drago Hedl (Osijek, 1950.), hrvatski je novinar i književnik. Kijevska piletina njegov je peti roman i završni dio krim trilogije (Izborna šutnja, Ispovjedna tajna). Produkcijska kuća Drugi plan iz Zagreba otkupila je autorska prava za snimanje televizijske serije (tri sezone po šest epizoda) po motivima Hedlovih kriminalističkih romana. Prva dva romana krim trilogije, prevedeni kao Silenzio eletorale i Segreto di Maša objavila je talijanska izdavačka kuća Marsilio (u prijevodu Estere Miočić). Silenzio eletorale u Italiji je doživio i drugo izdanje: uvršten je među 33 najbolja krimića u 2018. u izboru dnevnih novina la Repubblica i l’Espresso i objavljen u ediciji Passione noir. Hedlov roman Donjodravska obala nagrađen je Kočićevim perom, a u produkciji osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i u režiji Zlatka Svibena ambijentalno je uprizoren u Osijeku, u ljeto 2019. Autor živi i radi u Osijeku.