u knjižarama

Naklada Ljevak objavila novu knjigu nobelovca Jona Fossea

10.10.2023 u 13:06

Bionic
Reading

'Drugo ime' prvi je od tri sveska 'Septologije', vjerojatno najznačajnijeg djela ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost Jona Fossea

'Drugo ime' govori o prirodi umjetnosti i o Bogu; o alkoholizmu i prolasku vremena. Kao i većina Fosseovih djela, i ovo je roman o ljubavi, smrti i moru, egzistencijalistička priča koja promišlja autentičnost ljudskog iskustva i naših života.

Glavni je lik i pripovjedač u romanu 'Drugo ime' Asle, slikar i udovac koji živi u kući u Dylgji u kojoj je nekoć živio sa svojom suprugom Ales. Viđa još jedino susjeda Åsleika, seoskoga ribara, i svog galerista Beyera, koji živi u gradu Bjørgvin. Još jedan Asle, također slikar, živi u Bjørgvinu: jesu li on i pripovjedač na neki način dvojnici ili možda dvije verzije iste osobe i istog života? Asle se oženio, postao religiozan, prestao piti i postao uspješan slikar. Drugi je Asle, međutim, na mnogo težem putu. Središnji je događaj Fosseova fiktivnog svemira kada se oni susretnu: radnja romana odvija se tijekom adventa, malo prije Božića, a životi dvojice Aslea ispričani su retrospektivno i u sadašnjosti.

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu (Norveška). Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu. Na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Piše prozu, poeziju, drame, eseje, kratke priče i knjige za djecu. Debitirao je 1983. godine romanom 'Crveno, crno'. Prva Fosseova drama I rastati se nećemo nikada premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika. Danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena. Fosseovi romani prevedeni su na više od dvadeset jezika, a osobito su čitani 'Jutro i večer', 'Melankolija 1' i 'Melankolija 2' te 'Septologija', a on se danas smatra jednim od najvažnijih živućih svjetskih pisaca. Djela su mu dobila brojne književne nagrade u Norveškoj i inozemstvu, a njegova spisateljska karijera okrunjena je 2023. godine kada mu je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Roman 'Novo ime' 2022. bio je finalist nagrada The Booker International i The National Book Award.