'JOYLAND'

Novi roman Stephena Kinga najnježniji dosad

16.07.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Najnoviji roman majstora horora Stephena Kinga pod naslovom 'Joyland', a u izdanju Hard Case Crimea, vraća čitatelje u sedamdesete godine prošlog stoljeća, prateći dogodovštine studenta koji se preko ljeta zaposli u zabavnom parku. Kritičari pohvalno ocjenjuju 'Joyland', opisujući ovaj krimić s elementima natprirodnog kao 'jedno od Kingovih najmilosnijih djela'

Godina je 1973, a 21-godišnji student Devin Jones - seksualno neiskusan, povučen, ali s literarnim aspiracijama - preko ljeta dobiva posao u zabavnom parku u Sjevernoj Carolini. Bit će to ljeto koje Devin nikada neće zaboraviti, s obzirom da će doživjeti i svoju prvu pravu veliku ljubav prema majci dječaka koji boluje od neizlječive bolesti. Devin će se ubrzo uklopiti među grube radnike zabavnog parka, u opasnoj će situaciji jednoj djevojci spasiti život, no njegova ljetna idila uskoro će biti prekinuta istragom misterioznog ubojstva iz 1969, a pokazat će se i da spomenuti dječak, uz smrtonosnu bolest, ima natprirodne moći.

To je otprilike zaplet najnovijeg romana Stephena Kinga, napisanog za ediciju Hard Case Crime, koji se nedavno pojavio na tržištu engleskog govornog područja. 'Joyland' je jedno od kraćih Kingovih djela, s tek tristotinjak stranica, a kritičari zasad većinom imaju pohvale za novi roman majstora horora. Enterntainment Weekly konstatira da je 'Joyland' jedna od 'najmilosnijih Kingovih knjiga', a u pohvalnom kontekstu spominju se i autorove digresije te kraj, 'razarajuće tužan'.

Londonski Guardian pak opisuje 'Joyland' kao 'mnogo nježniju, dublju i promišljeniju knjigu nego što se isprva može zaključiti', a u ogromnom autorovom opusu srodna je priči 'The Body' prema kojoj je 1986. snimljen odličan film 'Stand By Me' u režiji Roba Reinera. Kritičar Guardiana ističe suptilan Kingov humor, primjerice kada glavni lik i pripovjedač – koji je očito preživio sve strave 'Joylanda' – za sebe kaže da je 'patio od ozbiljnog slučaja dvadesetjednogodišnjaštva'.

AV Club ocjenjuje 'Joyland' s četiri plus, ali ističe i da ima dosta standardnih Kingovih klišeja, poput 'neorganizirane priče - priča o duhovima predstavi se svakim detaljem, da bi kasnije bila odbačena skoro pa odmahivanjem ruke'. Ipak, ono što ovu knjigu čini vrijednom čitanja jest Kingova 'sposobnost da do kraja nastani vrijeme i lokaciju radnje', zaključujući da je u pitanju 'pravi pulp roman' koji napose odlikuje 'emotivni intenzitet'.

One koje pak i dalje najviše zanimaju horor priče Stephena Kinga mogu se radovati najavljenom romanu 'Doctor Sleep' (nastavku sada već klasičnog 'Isijavanja'), koji bi trebao izaći do kraja ove godine.

Ovdje možete pročitati jedno poglavlje 'Joylanda' na engleskom jeziku.