U DHK

Otvoreni 41. Zagrebački književni razgovori

07.10.2020 u 22:16

Bionic
Reading

Ovogodišnji 41. Zagrebački književni razgovori (ZKR) - Književnost i pamćenje svečano su otvoreni u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu

Pozdravnu riječ sudionicima uputili su upravo izabrani predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i predsjednik Povjerenstva za ZKR Dubravko Jelačić Bužimski. Krilić je istaknuo kako DHK početkom listopada tradicionalno organizira Zagrebačke književne razgovore. Riječ je o kultnom književnom susretanju utemeljenom koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, podsjetio je dodavši kako ZKR ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta.

Jelačić Bužimskli je napomenuo kako se objavljivanjem zapaženih predavanja i tekstova na ZKR ostvaruje dvojaka uloga manifestacije - potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje. Dodao je kako izložena predavanja i tekstovi objavljuje i periodika DHK-a - časopisi "Republika" i "Most".

Prva radna sjednica počinje u četvrtak u 10 sati u prostorijama DHK, a govore Maciej Czerwiński iz Poljske o tomu kakvu istinu pamti fikcija, Mirko Ćurić o ulozi pamćenja u odnosu prema književnosti i vlasti kod Maria Vargasa Llose i Ive Andrića, a Tihomir Glowatzky (Njemačka) o kulturi pamćenja u romanima Nedjeljka Fabrija.

U drugom dijelu radne sjednice, između ostalih, govori Leszek Małczak (Poljska) o poljskom pamćenju o hrvatskoj kulturnoj baštini i prijevodima starijih djela hrvatske književnosti na poljski jezik te Lahorka Plejić Poje o pamćenju i zaboravu. Na ovogodišnjem ZKR-u nastupaju Maciej Czerwiński (Poljska), Mirko Ćurić (Hrvatska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Svjetlan Lacko Vidulić (Hrvatska), Leszek Małczak (Poljska), Lahorka Plejić Poje (Hrvatska), Branko Ružić (Velika Britanija), Jelena Šesnić (Hrvatska), Ivan Trojan (Hrvatska), Davor Velnić (Hrvatska), Igor Žic (Hrvatska) i Tomislav Žigmanov (Srbija).

Zagrebački književni razgovori utemeljeni su potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, a dosad je na njima nastupilo više od tisuću sudionika. 41. ZKR organizirani su uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.