triko cirkus teatar

Peti Zagreb Clown Fest od 9. do 12. svibnja

02.05.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Peti Zagreb Clown Festival donosi u organizaciji Triko Cirkus Teatra četiri predstave koje tematiziraju tijelo i predrasude, te razgovor s poznatim klaunskim umjetnicima, od 9. do 12. svibnja u KUC-u Travno i u Triko Cirkus Studiju

Kazališna dvorana KUC-a Travno ugostit će izabrane predstave klaunova i klaunesa iz Švicarske, Italije, Španjolske i Danske tijekom četirij festivalska dana.

'Važno nam je da predstave koje biramo budu stvarno u maniri kazališnog klauna i tako publici omogućujemo da pogleda nešto što se kod nas u kazalištima ne može vidjeti', kazala je umjetnička direktorica Triko Cirkus Teatra Iva Peter-Dragan.

Festival otvara danska predstava 'Just wait' koju izvodi Teater Gry u četvrtak, 9. svibnja. Predstava je to o ljubavi dvije naivne duše koje se pokušavaju prilagoditi životu.

Prije predstave festivalsku će publiku zabaviti kazališna družina MIM iz Čakovca s predstavom 'Audicija: Traži se klaun', u kojoj glumi pet učenica Gospodarske škole iz Čakovca.

Švicarska legendarna klaunica Gardi Hutter u petak će održati predstavu 'The Brave Jane' ('Ivana Odvažna'), u kojoj se bavi predrasudom da je ženi mjesto u kući, kroz lik Ivane koja od svoje kuće i hrpe prljavog veša gradi najljepše junačke priče.

Talijanski klaun Guido Nardin tematizirat će golo tijelo kao nezaštićeno i izloženo u predstavi 'Ugo Sanchez wants to play' u subotu, a posljednja festivalska predstava suočava gledatelje s osakaćenim tijelom u predstavi 'eMe' španjolskog klauna Carla Môa.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Četiri festivalska dana prati i radionica dobitnika brodvejskog Tonyja i glumca iz Zvjezdanih staza Billa Irwina koji će polaznike u prostoru studija u Vlaškoj ulici provesti kroz 'vro fizičke procese jer se ipak radi o legendi fizičke komedije'.

Pridružit će mu se David Shiner, Gardi Hutter i Johnom Towsen, a razgovori će se prenositi i live na YouTube kanalu Triko Cirkus Teatra.

Izložba plakata koje godinama za festival ilustrira Marko Dješka bit će otvorena prvi dan festivala.

Snimka predstave 'Snovi Harlequina' Ire Seidensteina prikazat će se u subotu.

Tijekom trajanja festivala bit će otvoren Clown Caffe, mjesto susreta umjetnika i publike, a organizatori najavljuju i koncert iznenađenja zadnji dan festivala.

Program 5. Zagreb Clown Festivala subvencioniran je sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba.