galerija miroslav kraljević

Sutra se otvara izložba 'No More 'I'm Sorry'' Marlen Ban

09.11.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Otvorenje je predviđeno za 20 sati u prostoru Galerije Miroslav Kraljević, a izložba će trajati do 2. prosinca

'No More "I’m Sorry"' je introspektivna izložba koja se oslanja na duboko osobno iskustvo i kolektivnu naraciju ženskih glasova, gdje umjetnica Marlen Ban kroz medij veza istražuje žensku perspektivu emocionalnih, psiholoških i fizičkih povreda unutar romantičnih odnosa.

Preispituje koncepte samoće, potrage za partnerstvom i društvene pritiske koji oblikuju ženski identitet. Polazeći od osobne priče o prekidu traumatične veze, Ban koristi vez kao sredstvo za prenošenje snažne poruke o autonomiji i otporu. Izložba se suprotstavlja potrebi žena da se ispričavaju u situacijama kada su one zapravo žrtve, izazivajući publiku da ponovno procijeni društveno uslojene narative.

''No More "I’m Sorry"' otvara vrata kompleksnoj temi romantičnih odnosa protkanih očekivanjima, nadanjima, konfliktima, razočaranjima, strahom i prekidom. Progovarajući iz vlastite perspektive umjetnica Marlen Ban smješta u fokus ženski odgovor na povrede u romantičnim odnosima - emocionalne, psihološke, fizičke. U aktualnoj, neposrednoj društvenoj zbilji žena nominalno djeluje neovisno o muškarcu no i dalje je snažno prisutno društveno mišljenje kako se ona može aktualizirati kao osoba tek kada pronađe 'drugu polovicu sebe'.

Zaokupljena idejama neprihvaćene samoće i prisilnog traženja partnera, umjetnica propituje što joj ti konstrukti znače sada, a što su značili u njezinoj osobnoj povijesti? Kako se utjelovljuju u zajednici oko nje? Kakvu je ulogu u tim procesima imao društveni pritisak poniznosti i utišavanje vlastitog glasa kako bi se nekome svidjela? Koje su posljedice toga? Jedinstvenog odgovora nema – ne računajući opća mjesta patrijarhalnog odgoja, tradicionalnog poimanja uloge žene u vezi i pristanka koji osigurava preživljavanje - Ban poseže za polivokalnosti iskustava. Rad nastaje izvezivanjem teksta o prekidu traumatične veze umjetnice, a izborom veza kao tradicionalnog medija koji se kulturološki povezuje uz ženski ručni rad i druženje intuitivno se potiče empatična komunikacija.

'No More "I'm Sorry"' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Pešun

Uključivanjem žena u proces izrade umjetničkog rada umjetnica stvara sigurno mjesto dijeljenja i dijaloga. Razmjenom suradnice postaju koautorice čije, riječima Sare Ahmed: '...pripovijedanje priče o boli i povredi nije nužno terapeutskog učinka...' već postaje svjedočenje koje zahtijeva aktivno slušanje. Neposrednim izlaganjem sebe umjetnica štiti potencijalno prisutnu potrebu za anonimnosti suradnica uzimajući u obzir slojevitost priča i kontekst koji jedan rad ne bi mogao obuhvatiti. Centralni motiv vezenog teksta je vrlo često prisutna pojava bespotrebne isprike. Isprike kada je nama nanesena nepravda i preuzimanja krivnje da ne uznemirimo drugu stranu i još više stradamo. Umjetnica stvara monokromni ambijent u kojem je nemoguće pobjeći od riječi, a koji je oksimoronski mekan u odnosu na artikulirane osjećaje. Simbolično bijelom bojom evocira istovremeno kraj i novi početak, a prisutnim sjenama neizbrisivu prisutnost iskustva. Ipak u samom naslovu se ističe odluka: odluka o prestanku ponavljanja obrazaca, traženja izlika i utišavanja vlastitog glasa. 'No More "I’m Sorry"' u svojoj je mekoći i bjelini suptilan, ali jasan poziv na otpor protiv usiljenih opravdanja i mučne tišine', stoji u riječima kustosice Maje Pavlinić.

Marlen Ban (1999.) studentica je Novih medija, Odsjeka za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te studija Javne uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kroz umjetničku praksu proučava društvene i osobne odnose te vlastita stanja i strahove. Sudjelovala je na kolektivnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba se izdvaja svojim kolektivnim pristupom, gdje umjetnica uključuje suradnice kao koautorice u proces izrade, čime nastaju djela koja su rezultat zajedničkog rada i iskustava.

Koautorice:

Marta Agičić * Vesna Bosanac * Marta Bosnić * Nora Čulić Matošić * Kaja Dujmić * Ana Janjatović Zorica * Marija Katalinić * Ivana Korpar * Klara Kranjčec * Tea Matanović * Silva Milostić * Karmen Nivić * Petra Pavetić Kranjčec * Maja Pavlinić * Sara Pavleković Preis * Katarina Perić * Marija Poljak * Marika Puškarić * Rada Iva Sibila * Nikolina Sever * Antonela Solinečki * Klaudija Solinečki * Sara Šarić * Sarah Kim Šuran * Ema Tomić * Ana Vivoda * Matea Vukić

Autorica moli da posjetitelji otvorenja izložbe dođu odjeveni u crno.

Projekt je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo grada Zagreba. Rad GMK omogućen je podrškom Zaklade Kultura nova.