URBAN NATION

U Berlinu otvoren najveći na svijetu muzej posvećen street artu

29.09.2017 u 08:57

Bionic
Reading

Novi berlinski Muzej za urbanu suvremenu umjetnost Urban Nation najveći je te vrste na svijetu. Prostire se na pet katova, okuplja sve moguće žanrove street arta, a čak mu je i sama zgrada, njezini zidovi, dio postava

Berlin je nadaleko poznat po sjajnim muralima i grafitima i s punim pravom slovi za jedno od najatraktivnijih urbanih središta svijeta. Bilo je stoga samo pitanje vremena kad će dobiti muzej posvećen street artu.

Kao Muzej za urbanu suvremenu umjetnost i pod sloganom 'nemogući muzej postaje stvarnost', Urban Nation Museum svoja je vrata otvorio 16. rujna u popularnoj četvrti Schöneberg. Prostire se na pet katova, a i sama zgrada u kojoj je smješten dio je postava. Obavijena je panelima koji se prema potrebi mogu pomicati, skidati te, na koncu, i arhivirati.

Unutar Muzeja je i dvorana koja će se koristiti za radionice, zatim dvorište sa skulpturama, knjižnica s fotografijama Marthe Cooper, koja je u posljednjih 30 godina dokumentirala street art diljem svijeta, te 'plutajući hodnik', koji posjetitelje od prizemlja provodi kroz dvije izložbe na visinu od preko 150 metara. 'Plutajući hodnik' prolazi i kroz radne prostore rezidencijalnih umjetnika Muzeja za urbanu suvremenu umjetnost. 

Ravnateljica i kustosica Urban Nationa, Yasha Young, za Condé Nast Traveler izjavila je kako su ovim projektom htjeli zaštititi rad umjetnika čija djela na ulici teško preživljavaju. Publici su, s druge strane, htjeli ponuditi uvid izbliza.

Dodala je i da je ovo prvi muzej na svijetu koji uključuje sve žanrove urbane suvremene umjetnosti (grafiti, skulpture, paste-up itd.), a umjesto nekoliko redovitih izložbi, Urban Nation nudit će tek jednu - ali veliku - godišnje.

Za otvaranje osam kustosa iz čitavog svijeta odabralo je radove na jednu od deset tema, među kojima su bili portreti, figuracija, realizam, gerilski aktivizam itd.

Urban Nation stalni je prostor dobio zahvaljujući gotovo 1,2 milijuna dolara donacija od države i dodatnih prihoda od neprofitne fondacije Berliner Leben. Zbog ovoga je i ulaz u muzej besplatan.