#ŽENEBIH

Za knjigu o izuzetnim ženama u BiH autorice novac prikupile u nekoliko prvih sati kampanje

12.09.2018 u 15:45

Bionic
Reading

Tri prijateljice i aktivistice iz Sarajeva, Amila Hrustić Batovanja, Maša Durkalić i Hatidža Gušić, u ponoć 12. rujna pokrenule su kampanju prikupljanja novca za izdavanje svoje knjige #ŽeneBiH i u svega nekoliko sati skupile i premašile očekivani iznos. Knjiga okuplja biografije i ilustracije više od 50 žena koje su u BiH razbijale stereotipe, unapređivale ženska prava i zalagale se za emancipaciju, a autorice, čija kampanja traje još mjesec dana, gostovat će i na ovogodišnjem Vox Feminae Festivalu u Zagrebu

'Feminističke heroine koje su mijenjale povijest BiH svakodnevno padaju u zaborav. Njihova imena nemoguće je pronaći u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u suvremenoj kulturi, a njihova imena ne nose ni gradski trgovi ni ulice', objašnjavaju autorice ideju iza knjige #ŽeneBiH, koja nudi biografije izuzetnih umjetnica, spisateljica, humanitarki, narodnih heroina, redateljica, znanstvenica, glazbenica, doktorica, aktivistica i profesorica iz BiH. Svaku od njih ilustrirala je po jedna od bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica.

Durkalić, Hrustić Batovanja i Gušić prvotno su namjeravale knjigu objaviti u 500 primjeraka, zbog čega su u ponoć 12. rujna pokrenule crowdfunding kampanju. U svega nekoliko sati uspjele su, međutim, prikupiti i premašiti planiranih 4500 dolara.

'Ovo je dokaz da ljudi vjeruju u ovu ideju, baš kao i mi, te nas dovodi korak bliže ka našem cilju da objavimo knjigu o izuzetnim ženama iz BiH, prvu takvu u povijesti naše zemlje', rekla je Durkalić.

Autorice će nastaviti prikupljati sredstva, do 10. listopada, kako bi osigurale veću tiražu knjige te kako bi određen broj primjeraka mogle pokloniti javnim knjižnicama diljem BiH.

#ŽeneBiH izniknule su iz istoimenog projekta koji su Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić pokrenule u ožujku, povodom Mjeseca ženske povijesti, u sklopu kojega su svaki dan na društvenim mrežama objavljivale vizuale i kratke biografije značajnih bh. žena, koje su dale doprinos rodnoj jednakosti i ženskim pravima.

Hrustić Batovanja je magistrica produkt dizajna i art direktorica u području oglašavanja, Hatidža Gušić diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom na aktivističkim i feminističkim projektima, a Durkalić diplomirana novinarka i aktivistkinja koja se godinama bavi pisanjem i istraživanjem o ženama, ženskim pravima i ženskim pokretima.