od svjetske prvakinje do scenaristice

Za koga navijati na Oscarima? Donosimo nevjerojatnu životnu priču Lesley Paterson, scenaristice filma 'Na zapadu ništa novo'

27.02.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Kada je bivša striptizeta i blogerica Diablo Cody 2008. godine primila Oscara za najbolji originalni scenarij ('Juno'), činilo se da će je u sljedećim desetljećima biti teško nadmašiti, odnosno da se neće pojaviti veći autsajder pod reflektorima Hollywooda...

Međutim, škotska scenaristica Lesley Paterson za dva tjedna ima priliku nadmašiti je na ceremoniji dodjele ove prestižne nagrade, barem u smislu nevjerojatne priče i uvjeta u kojima je nastao scenarij za film "Na zapadu ništa novo", koji na ovogodišnjim izborima ima čak devet nominacija. Presedan je postavio južnokorejski "Parazit", film koji je 2020. godine trijumfirao na Oscarima, postavši prvi uradak na stranom jeziku koji je osvojio nagradu za najbolji film, a ove se godine ta prilika pruža njemačkom filmu, slobodnoj adaptaciji kultnog antiratnog romana Ericha Marije Remarquea iz 1929. godine. Postavljaju se dva pitanja – kako bi ta priča mogla nadmašiti onu Diablo Cody i zašto nam je bila potrebna još jedna filmska inačica ove knjige kad su dosad snimljene dvije?

Leslesy Paterson uvijek je bila borac. Rođena u škotskom Stirlingu 1980. godine kao najmlađe od četvero djece, od ranih se nogu počela baviti sportom. S obzirom na to da su joj starija braća trenirala ragbi, često je s ocem odlazila na utakmice, ali nije mogla podnijeti gledanje sa strane pa se već sa sedam godina uključila u ovaj "muški" sport. Kako nije bilo djevojačke ekipe u njenom mjestu, priključili su je dječačkom timu, kojem je ubrzo postala kapetanica i odvela ga s 10 godina do prvog mjesta u čitavoj Škotskoj. Ipak, s 12 je godina morala odustati jer je smatrano da je ragbi u toj dobi pretjerano grub za djevojčice, ali nije odustala od sporta te se posvetila trčanju po škotskom gorju, što je smatrala veoma poetičnim. Ubrzo joj je otac otkrio triatlon, što je ispala ljubav za čitav život, ali ni ovdje nije mogla pobjeći od razočaranja. Naime, početkom dvijetisućitih je, smatra Paterson, stavljen prevelik naglasak na plivanje – kategoriji u kojoj nije bila na elitnoj razini – te je mogla samo sanjati o Olimpijskim igrama, što ju je nagnalo da u potpunosti napusti voljeni sport, zaklevši se da ga više nikada neće trenirati, i posveti se studiju engleskog jezika i glume, koji je naposljetku završila u SAD-u.

Nakon studija bilo joj je logično u potpunosti se posvetiti glumi, no od te je profesije odustala nakon tri godine pokušavanja. "Bila sam beznadni slučaj!", rekla je u nedavnom intervjuu za The Guardian. Negdje u to vrijeme, a radi se o sredini dvijetisućitih godina, odlučila je povući iznimno riskantan potez, pogotovo za nekoga tako mladog i neafirmiranog, i kupiti prava za filmsku adaptaciju spomenutog Remarqueovog romana, što je koštalo desetak tisuća dolara – iz današnje perspektive smiješan iznos, ali pozamašna svota za propalu sportašicu i glumicu. Scenarij je već čekao spreman u ladici, a napisala ga je, unatoč brojnim sukobima, sa scenaristom Ianom Stokellom. Doduše, pravi je posao tek trebao početi – kako prodati scenarij renomiranoj producentskoj kući koja će projekt moći dostojno ostvariti? Također, postavila si je i pitanje – kako zadržati prava u tom često dugotrajnom procesu?

Prekretnica i početak "trećeg života" bio je posjet rodnoj Škotskoj. Nekako je saznala da se tamo odvija natjecanje XTERRA, ekstremna varijanta triatlona i de facto svjetsko prvenstvo u tom sportu, koji se odvija po nepristupačnom terenu – upravo onakvom u kakvom je Paterson odrasla i gdje je zavoljela spomenuti sport. Prijavila se bez očekivanja, ali je u prvom pokušaju odnijela pobjedu, zaradila pristojan novčani iznos te joj se u tom trenutku upalila lampica u glavi – što ako sportskim pobjedama može financirati svoju drugu ljubav? Tako je i bilo. Prava na knjigu "Na zapadu ništa novo" trebalo je obnavljati u pravilnim razmacima, a Paterson je zarađivala dovoljno za njih i kakav-takav život, sanjajući o skoroj realizaciji njezina scenarija i o Oscaru za najbolji adaptirani scenarij. Premda je oko 2011. godine gotovo došlo do dogovora, premda je Mimi Leder izabrana za redateljicu i premda je filmski Harry Potter Daniel Radcliffe izabran za ulogu protagonista, od toga nije bilo ništa. U sjajnom eseju za The Hollywood Reporter Paterson je nabrojala pet razloga zašto projekt tada nije bio zanimljiv producentima: radi se o Prvom svjetskom ratu, o tome da bijeli muškarci ubijaju druge bijele muškarce zbog imperijalne baštine, priča je ispričana iz perspektive poraženoga, protagonist naposljetku umre i nitko ne govori engleski jezik. Da bi stvar bila gora, ova je nezaustavljiva sportašica neposredno nakon oboljela od lajmske borelioze, koja ju je prikovala za krevet na čak šest mjeseci.

Maksimalno posvećena svom snu, Paterson je, u odluci koju je donijela sa suprugom Simonom Marshallom, odlučila podići hipoteku na vlastitu kuću. Dakle, stvar je postajala sve beznadnijom godinu za godinom, a vrhunac krize zbio se 2015. godine, kada se Paterson sa slomljenim ramenom natjecala i pobijedila u utrci, sve u cilju otplate još jedne godine prava na adaptaciju romana. Nije bilo druge nego nastaviti s natjecanjima u nadi da će priča o Prvom svjetskom ratu u vrijeme stogodišnjice njegova trajanja postati zanimljivija onima koji posjeduju dovoljno novca. Pobjede su postale rutina, a na horizontu su se počeli javljati znaci prolaska proverbijalne naoblake – film Sama Mendesa "1917" plasiran je iznimno uspješno, a iste te 2019. godine pobjedu u najvažnijim kategorijama na Oscarima odnio je film na stranom jeziku – Bongov "Parazit". Otprilike u to doba streaming platforma Netflix je stasala u ozbiljnu produkcijsku silu pa su se kockice konačno posložile za Paterson. 2020. godine upoznala je Edwarda Bergera, renomiranog njemačkog redatelja, s kojim se brzo dogovorila i koji je preveo njezin scenarij na njemački jezik. Ostatak posla bio je formalnost – određen je budžet od 20 milijuna dolara, film je snimljen i objavljen je ujesen 2022. godine na Netflixu.

S obzirom na to da je šest mjeseci ranije izbio rat u Ukrajini, ova je svevremenska antiratna priča dobila na aktualnosti, što je izazvalo golem interes publike, a Lesley Paterson, neustrašiva žena iz škotske provincije, na nadolazećim Oscarima ima priliku ostvariti svoj san, a nagradu BAFTA je već osvojila. Ako niste sigurni za koga ćete navijati dugo u noć dodjele, ova priča je povod da se opredijelite. Ako još niste pogledali film na popularnoj platformi, od četvrtka imate priliku vidjeti ga na velikom platnu Kinoteke.

Izvor: Društvene mreže