FINANCIJSKA INJEKCIJA

Za tri hrvatska filma potpora od 135 tisuća eura

11.10.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Tri hrvatska filma - animirani 'Kristalni otmičari', igrani 'Mladi Tesla i kradljivci ideja' i dokumentarni 'Posljednja reprezentacija' dobili su ukupno 135 tisuća eura potpore iz potpograma MEDIA namijenjenog europskoj audiovizualnoj industriji

Potprogram MEDIA dio je Programa Kreativna Europa, a namijenjen je europskoj audiovizualnoj industriji kao potpora europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica.

Hrvatska osigurala potporu u sve tri kategorije

Na listi odobrenih projekata našli su se 'Kristalni otmičari' s potporom od 60 tisuća eura, 'Mladi Tesla i kradljivci ideja' s potporom od 50 tisuća eura i 'Posljednja reprezentacija', potpora od 25 tisuća eura.

Tako je Hrvatska - zajedno s Češkom, Francuskom i Luksemburgom - zemlja koja je uspjela osigurati Medijinu potporu u sve tri kategorije: animiranoj, igranoj i dokumentarnoj formi, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Istaknuto je da je Hrvatska na visokom - osmom mjestu u Europi i po broju odobrenih projekta uz Dansku, Luksemburg, Mađarsku, Norvešku, Sloveniju i Rumunjsku, a s obzirom na ukupan odobreni iznos od 135 tisuća eura, s Luksemburgom dijeli visoko deveto mjesto. 

Animirani dugometražni film 'Kristalni otmičari' režirao je Arsen Anton  Ostojić,  scenarij prema priči Dušana Vukotića, potpisuju i Aleksandar Žiljak te Arsen Anton Ostojić, a iza projekta stoji producentska tvrtka Filmosaurux Rex d.o.o. 'Mladi Tesla i kradljivci ideja' scenarista i redatelja Petra Oreškovića igrani je film za djecu u produkciji tvrtke Jaako Dobra Produkcija j.d.o.o. Dokumentarni film 'Posljednja reprezentacija' projekt je koji je osmislila producentska tvrtka Sekvenca, a scenarist i redatelj je Jure Pavlović

Na drugom roku poziva Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu - EACEA20/2016 (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) primljeno je ukupno 406 prijava iz 34 zemlje članice Potprograma MEDIA. Potpora je odobrena za 77 projekata iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, a ukupan iznos osiguranih sredstava je tri milijuna i 60 tisuća eura.

Potprogram MEDIA olakšava sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja, a podupire i razvoj te distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.