IZBACIVANJE FRUSTRACIJE

Zviždanjem političarima otvoren 19. Motovun Film Festival

28.07.2016 u 00:42

  • +23

Zviždanjem političarima svečano otvoren 19. Motovun Film Festival

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelić

Bionic
Reading

Projekcijom humoristične drame 'Tangerine' američkog redatelja Seana Bakera u utorak navečer je na motovunskom trgu svečano otvoreno 19. izdanje Motovun Film Festivala u sklopu kojeg će u idućih pet dana, od jutra do kasno u noć, dati pregled najvažnije produkcije s recentne nezavisne svjetske scene

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala 'Prošle godine je bilo bolje' Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek svjetskih nezavisnih filmova kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa. Glavni program donosi 21 film od čega je njih trinaest u konkurenciji za Propeler Motovuna a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina, Cannesa i Karlovih Vary ali i nove filmove kultnih redatelja.

Brojnu publiku u ime domaćina pozdravili su istarski župan Valter Flego i načelnik općine Motovun Tomislav Pahović naglasivši značaj ove kulturne manifestacije za ovo područje koja, kako su istaknuli 'ovaj istarski gradić, koji je ostalih 360 dana prava oaza mira, pretvara u živahno mjesto na kojem se tijekom cijeloga dana izmjenjuju projekcije, predavanja, promocije i koncerti'.

Uslijedilo je zaglušujući jednoglasni zvižduk 700 posjetitelja u glavnom festivalskom kinu koji su, kako je istaknuto na otvaranju 'pušući snažno u raznobojne zviždaljke, u katarzičnih nekoliko minuta ispustili svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci i oglasili se protiv svih koji su nas u tom periodu izmučili političkim prepucavanjima'.

Zviždalo se i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog i Želimira Žilnika, za goste festivala i festivalske volontere koji u narednih pet dana neće stati s poslom.

'Raja, hajmo svi u štrajk glađu, ako ne bude glasača neće znat da se snađu', odrepao je Edo Maajka put do pozornice preko glavnog motovunskog trga. Nakon politički nabijenih segmenata pjesama 'Sevdah o rodama' i 'Draga moja vlado' prešao je u opušteni 'No sikiriki', te pozvao publiku da jednoglasno, nadopunjavajući njegovu rečenicu kao na koncertima, proglase festival otvorenim.

U glavnom motovunskom kinu prikazan je indie hit Seana Bakera 'Tangerine', u potpunosti snimljen mobitelom, dok je u također prepunom kinu Billy istovremeno zaigrao 'Zaljev luđaka' velikog francuskog redatelja Brune Dumonta.

Što očekuje posjetitelje na brdu filmova?

Ovogodišnji program osim velikih naslova poput dokumentarnog filma 'Gori more' nagrađenog Zlatnim medvjedom ili 'Anomalise', animirane uspješnice Charliea Kaufmana, čine i ne toliko razvikani hitovi manjih produkcija.

'Ono čime se najviše ponosimo su male, često marginalizirane kinomatografije kojima dajemo velik programski prostor nadajući se da će im Motovun biti prva točka na njihovom velikom putu', rekla je na konferenciji na konferenciji za medije uoči otvorenja festivala Milena Zajović, selektorica glavnog programa, ističući mađarsku komediju 'Ubojice na kotačima' koju će publika MFF-a gledati u stijedu pod zvjezdanim nebom na glavnom motovunskom trgu.

Čak tri prateća programa posvećena su filmovima zemlje partner Italije. U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, Motovun Film Festival predstavlja pet velikana talijanske režije u programu I grandi maestri. Teme, ljudi i pejsaži iz samog dna čizme obrađuje Il Mezzogiorno, a cilj da vas nasmiju imaju komedije programa Commedia all' italiana.

'Kamo ide Europa, zašto skreće udesno, kada se dogodio taj prijelomni trenutak zbog kojega će djeca u školi učiti o događajima iz 2016. godine? To su pitanja na koja pokušavamo pronaći odgovor u popratnom programu Gdje ste bili 2016.?', objasnio je direktor festivala Igor Mirković i najavio dolazak Christophera Bobina, jednog od autora kontroverznog filma Desno, dva tri – Kuda ide Europa? koji će u srijedu održati Q&A u Motovunu.

U petak će posjetitelji Motovun Film Festivala po prvi puta imati priliku vidjeti još nedovršeni film 'Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije' u režiji Darija Juričana. 'Ovo uopće nije film o Ivici Todoriću', a već je digao prašinu i potaknuo interes javnosti.

Festivalske dane i noći ispunjavati će različiti sadržaji od čitanja lektirnih naslova koje se neke konzervativne udruge proglasile neprimjerenima djeci, preko različitih predavanja i debatnog kluba do noćnog igranja video igrica na velikom kino platnu i energičnih koncerata.