možemo biti ponosni

Dva hrvatska grada uvrštena na popis 10 najboljih obalnih gradova u Europi

09.05.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Europa je bogata šarmantnim obalnim gradovima, od kojih svaki nudi svoju jedinstvenu mješavinu sunca, pijeska i kulture. Nedavno je stoga britanski The Guardian objavio popis '10 najboljih obalnih gradova u Europi', na kojem su se našla i dva hrvatska

Prvi na popisu je Šibenik, koji The Guardian opisuje kao 'mini Dubrovnik'. Iako, kažu, nije toliko poznat kao Dubrovnik, navode da također ima 'prekrasne zgrade u venecijanskom stilu i kuće s crvenim krovovima', te da ondje nema puno gužve.

'Šibenik je savršen za istraživanje, od šetališta uz more do zapanjujuće katedrale i labirinta uskih uličica koje vode do tvrđave svetog Mihovila. Plaža Banj je u blizini, s čistim morem i sadržajima poput restorana i igrališta. Također možete krenuti na izlete brodom na netaknute otoke Kornatskog arhipelaga', navodi britanski list.

Na popisu je i Cavtat, kako navodi The Guardian, 'ljupki primorski gradić u Dalmaciji koji se može pohvaliti šarmantnim kućama s crvenim krovovima koje okružuju mali zaljev. Udaljen je oko 20 km vodene linije od Dubrovnika.'

'Duž obale pronaći ćete lijepe kafiće i restorane, od kojih su neki generacijama u vlasništvu obitelji. Postoje mjesta za kupanje u čistoj vodi, te brodski taksi za Dubrovnik i Elafitske otoke. Također možete prošetati šumom i usput uživati ​​u pićima uz zalazak sunca u barovima na plaži', piše britanski list.

10 najboljih obalnih gradova u Europi

1. Assos, Kefalonija, Grčka
2. Akyaka, Turska
3. Göltürkbükü, Turska
4. Šibenik, Hrvatska
5. Cavtat, Hrvatska
6. Santa Maria di Castellabate, Kampanija, Italija
7. La Flotte en Ré, Île de Ré, Francuska
8 . Concarneau, Bretanja, Francuska
9. Fornells, Menorca, Španjolska
10. Llafranc, Girona, Španjolska