istraživanja pokazala

Zašto je dobro kavu piti oko 90 minuta nakon ustajanja? Razlog će vas iznenaditi

28.11.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Iako je velik broj onih kojih kuhaju kavu 'prije nego otvore oči', čini se da postoji bolje vrijeme u danu za dobivanje maksimalnog učinka kofeina

Za mnoge dan započinje tek nakon što u ruke prime svoju prvu jutarnju šalicu kave. Njena toplina, aromatičan miris i najdraži okus ono su što predstavlja omiljeni ritual svakog kavoljupca kojem je početak dana nezamisliv na drugačiji način.

Činjenica jest kako mnogi od nas kao da ne mogu sastaviti smislenu rečenicu bez prvog gutljaja kave pa je upravo njena priprema prvo što činimo nakon ustajanja iz kreveta.

Koje je najbolje vrijeme za pijenje prve kave?

Ipak, čini se kako postoji još bolje vrijeme u danu ako želimo izvući maksimum energije iz svojeg najdražeg napitka. Naime, nova istraživanja pokazala su kako je kavu najbolje piti oko 90 minuta nakon ustajanja!

Zašto? Razlog leži u jutarnjoj razini hormona stresa i biološkom ritmu.

Osim što je pijenje kave trenutak povezivanja sa sobom, od nje očekujemo i nalet energije koji će nam pomoći ući u dan spremni na sve izazove. No, pokazalo se kako je do 45 minuta nakon ustajanja razina kortizola, hormona stresa, u našem organizmu dovoljno visoka da ovaj period možemo 'preživjeti' i bez kofeina.

Zanimljivo, ako u to doba pijete kavu, postoji velika vjerojatnost da ćete s vremenom steći otpornost na učinke kofeina te tijekom dana imati manju korist od njegovih benefita.

Evo zašto nam je kofein najdraži saveznik u danu

Stoga, ako ustajete u 6:30, idealno doba za pripremu kave jest u 8! Tako ćete dobiti maksimum od svoje doze kofeina, koja dolazi s nizom pogodnosti kao što je:

  • poboljšana koncentracija
  • snažniji osjećaj budnosti
  • veća jasnoća i brže reakcije
  • poboljšana fizička izdržljivost
  • bolje pamćenje
  • podignuto raspoloženje

Osim što ćete si olakšati ulazak u dan ispijanjem svog omiljenog napitka u doba kada ima najsnažniji efekt na vaš organizam, ovaj ritual možete učiniti još ljepšim uz neki od modernih aparata koji će aromu vaše kave dovesti do savršenstva. Primjerice, Philips LatteGo aparat godinama je omiljena opija kavoljubaca koji mu se vraćaju tijekom cijelog dana - znajući da su na pravom mjestu za najbolju kavu u gradu!

Nakon jutarnje kave, ovaj napitak posebno volimo piti u mirnijim poslijepodnevnim satima, a to je ujedno još jedno doba kada je unos kofeina dokazano pogodan za naš organizam. Naime, između 13 i 17 sati događa se promjena u razini kortizola koja omogućuje maksimalni efekt kofeina tako da nas održava budnima i produktivnima kako bismo s optimalnom razinom energije išli kroz cijeli dan.

I baš to je mnogima najdraža čar ispijanja kave; činjenica da mu se možemo vraćati tijekom cijelog dana. Bilo da imamo potrebu za trenutkom samoće uz utješnost tople šalice u rukama ili želimo podijeliti najuzbudljivije trenutke dana s dragim osobama na popodnevnoj 'kavici', na ovaj ritual baš uvijek se možemo osloniti.

Koliko kave je previše?

Iako istinskim zaljubljenicima u kavu ovog napitka nikad nije previše, stručnjaci su složni da bismo se (načelno) trebali ograničiti na četiri do pet šalica dnevno, odnosno da ne bismo trebali unijeti više od 400 mg kofeina dnevno.

Kako biste provjerili što je za vas previše kave, pratite znakove koje vam šalje vaše tijelo - ako primjećujete probleme s probavom, znatno visok ili nizak tlak te ubrzan rad srca, možete promijeniti način na koji je pijete te smanjiti količinu šećera i mlijeka te uz nju piti više vode. 

Olakšajte si pripremu kave i uživajte u nezaboravnom napitku

No, s obzirom na to da nam odlazak u kafić nije uvijek najpraktičnija opcija, posebno u hladne i često kišne jesenske dane, mnogi upravo u Philips LatteGo aparatima pronalaze najbolji izgovor da drage ljude pozovu u svoj dom kako bi zajedno uživali u nekom od brojih okusa kave koje imaju na raspolaganju.

Naime, možete birati između čak 12 različitih vrsta kavenih napitaka, uključujući nezaobilazne klasike kao što su espresso, macchiato i cappuccino, što znači da ćete baš uvijek moći raspolagati opcijom za svačiji ukus.

Uz veliku ponudu kava, stiže i garancija nezaboravne kvalitete baš svakog napitka jer inovativan LatteGo sustav osigurava svilenkastu mliječnu pjenu koju ćete lakoćom dobiti i od biljnih napitaka, pa je ovaj aparat savršena opcija i za vegane te osobe koje ne toleriraju laktozu.

Eco-friendly

Philips LatteGo aparat veliki je saveznik ekologije jer umjesto kapsula kavu priprema iz zrna. Ne samo da se time smanjuje otpad, već ga možete iskoristiti na pregršt načina u svakodnevnom životu, od pilinga za kožu, maske za kosu do gnojiva za biljke.

Gušt ispijanja kave neće vam narušiti niti dugotrajno čišćenje aparata jer Philips LatteGo sadrži podesive keramičke mlince za precizno mljevenje kave, što ga čini iznimno jednostavnim za održavanje. Kako bi vam svakodnevna priprema najdražeg napitka bila dodatno olakšana, aparat nudi i napredne funkcije poput AquaClean filtra, koji omogućava pripremu do 625 šalica kave prije potrebe za promjenom filtra.

No, ono što na mnoge ostavlja najsnažniji dojam jest intuitivni dodirni zaslon u boji koji omogućuje jednostavan i pripremu kave, uz mogućnost spremanja personaliziranih postavki za do četiri korisnika.

Ovakvom personalizacijom aparata sada možete imati garanciju da u svakom trenutku možete posegnuti za jednako neodoljivom kavom, pripremljenom baš po vašem guštu za momentalno podizanje energije i unošenje dobrog raspoloženje u svoj dan.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Philipsom.