SOPHIE DELAFONTAINE

Kreativna direktorica poznate pariške modne kuće otkriva kojih pet komada u svojem ormaru ima svaka Francuskinja

25.12.2022 u 21:40

Bionic
Reading

Jedno je sigurno - modni svijet se jednostavno ne može prestati diviti stilu uvijek fantastično dotjeranih Francuskinja, a Sophie Delafontaine, kreativna direktorica Longchampa, i sama rođena u Francuskoj, u intervjuu za Vogue otkrila je neke njihove tajne

Modni stil Francuskinja oduvijek fascinira modni svijet i svi se pitaju u čemu je njihova tajna jer uspijevaju uvijek izgledati tako chic i prirodne, kao da se nisu previše potrudile oko stajlinga.

Kreativna direktorica Longchampa Sophie Delafontaine za Vogue je otkrila nekoliko odličnih savjeta koje možemo i sami isprobati.

Francuskinje u svojem ormaru, objašnjava, uvijek imaju pet must have komada.

'Traperice jednostavnog, ravnog kroja. Zatim svakako mokasinke, najbolje u klasičnoj crnoj boji. Treće, košulja od poplina, klasična bijela ili na pruge oversized kroja. Francuskinje uvijek računaju i na dobru kožnu ili onu od vunene tkanine koja prati figuru i naravno - dobru torbu. Prije smo više voljeli torbe većih dimenzija u koje bismo svašta natrpali uključujući i npr. poslovni planer no kako puno toga sad stane u naš mobitel, možemo nositi menje torbe. Naša novi model Box-Trot koju smo dizajnirali ove sezone, odražava taj suvremeni duh neovisnosti. Savršene je veličine da vas vodi od zore do sumraka', kaže Sophie, inače rođena Parižanka.

YVES SAINT LAURENT U PARIZU

Božanstvena kolekcija luksuznog francuskog brenda ostavit će bez daha sve ljubiteljice klasike s modernim odmakom

Pogledaj galeriju

Kad je riječ o tzv. francuskom, odnosno pariškom načinu odijevanja, tu postoji dosta klišea.

'Tipična Parižanka' kakvu svi kao poznajemo, samo je mit. Dakle, ne nosimo svi beretke - kao što prikazuje Netflixova serija 'Emily u Parizu' (smijeh). Likovi u toj seriji doista su klišeizirani. Osim možda uloge koju je odigrala Philippine Leroy-Beaulieu - ona bi se mogla na neki način opisati kao baš tipično francuska. Mi Francuzi imamo dugu povijest u svijetu mode, a osobito su Parižanke samouvjerene i ne boje se isprobavati nove stilove ili kombinirati. Na primjer, sviđa mi se ideja da imate neke ključne dijelove koje možete miješati i kombinirati kako želite. I mislim da je to ono u čemu su Francuskinje jako dobre', priča Sophie.

U Francuskoj, dodaje, postoji ta kultura njegovanja vlastitog stila.

'No svakome treba vremena da pronađe svoj stil. Normalno je da kad ste tinejdžer možda pokušate nešto, a zatim poželite nešto drugačije kako budete stariji. Ali mislim da Francuskinje sada dorbo znaju što im pristaje i njihovi stajlinzi izgledaju neopterećeno. Al ne sugeriram da ta lakoća ne zahtijeva napor', objasnila je.

  • +14
Traperice ravnih nogavica kakve vole Francuskinje Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Dodaje kako je Pariz inspirira i svojim mentalitetom, a jako cijeni npr. slojevitost te miksanje različitih tkanina.

'U Ready-to-Wear kolekciji puno je komada od kože jer se to jako dobro slaže s Longchampovim stilom, a i zbog toga što dobru kožnu jaknu možete dugo imati u garderobi i kombinirati je na različite načine. Možete ih nositi uz haljinu, traperice, tenisice ili štikle. I upravo tako pokušavam izgraditi kolekciju', rekla je.

FRANCUSKI CHIC

Zna to Brigitte Macron: Modni klasik koji svaka zaljubljenica u modu mora imati u svojoj garderobi uvijek je dobro rješenje

Pogledaj galeriju

Otkrila je i da je naslijedila od svoje mame običan džemper od kašmira, klasičan i kvalitetan koji će dati svojoj kćeri.

'To je jedan od komada u kojima se uvijek osjećate chic. Moja majka uvijek izgledala savršeno, imala je lijepu frizuru i dotjerane nokte, ali je u isto vrijeme imala vrlo snažan karakter, puno osobnosti i bila je vrlo dinamična', prisjeća se Sophie.

Ističe i kako njezin brend djeluje prema načelima održivosti.  

'Želim dizajnirati odjeću koju ćete moći nositi i desetljećima kasnije. U Longchampu smo vrlo predani stalnom poboljšanju naše održivosti pa su naše torbe 'Le Pliage sada su izrađene od 100 posto recikliranog najlona. Radili smo dvije godine na razvoju ovog materijala, a da pritom zadržimo izgled i kvalitetu torbe. Jako sam ponosna na to', rekla je.