ZRAČNA PUTOVANJA

Najbolji aerodrom na svijetu opet je onaj u katarskoj Dohi

02.05.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Ma koliko se čuvari okoliša trudili, zračni promet i dalje dominira u svjetskoj industriji putovanja, pa nije ni čudo to što se i aerodromi trude biti što bolji, udobniji i efikasniji. A s time i njihovo rangiranje, koje već godinama provodi Skytrax, britanska tvrtka specijalizirana za praćenje informacija u ovoj djelatnosti

Ta tvrtka bavi se rangiranjem zrakoplovnih kompanija i zračnih luka, a odnedavno je uvela i kategorizaciju aerodroma po cijelom svijetu, ili bar onih koji svojom veličinom zavrjeđuju njihovu pažnju. To, nažalost, znači da se od hrvatskih aerodroma na listi kategoriziranih nalazi samo zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman, a koja je zavrijedila tri zvjezdice, isto koliko i - među mnogim drugima - aerodromi u New Yorku ili Las Vegasu.

Na listi najboljih, prema anketi provedenoj među putnicima, već nekoliko godina vodi se 'mrtva utrka' između aerodroma Hamad u Dohi i Changija u Singapuru. Aerodrom u glavnom gradu Katra ove godine opet je pobijedio, a na istoj poziciji bio je i 2021. i 2022. Singapurska zračna luka pak trijumfirala je 2020. i 2023. Lijep je to poklon za deseti rođendan Hamad Internationalu, novom aerodromu u Dohi.

Brojni su argumenti na strani Dohe. Uz nepregledne mogućnosti za šoping i kvalitetnu hranu, Doha je jedan od nekoliko aerodroma koji su se dosjetili putnicima koji dugo čekaju na vezani let ponuditi besplatni obilazak grada, što je dobilo vrlo visoke ocjene anketiranih. Također, jak adut im je i aerodromski hotel Oryx s wellness centrom, terenom za skvoš i 30-metarskim bazenom.

Podaci za nagrade prikupljani su od kolovoza prošle do ožujka ove godine od ljudi koji dolaze iz više od stotinu zemalja. Anketom su pokrivena pitanja u rasponu od lakoće prolaska kroz sigurnosne provjere do kvalitete i raznolikosti trgovačke i ugostiteljske ponude.

Premda europskih aerodroma nema među prvih pet, naš kontinent ipak dominira s devet predstavnika među 20 najboljih. Među njima prednjači pariški Charles de Gaulle na ukupno šestom mjestu. Aerodrom koji je mnogima zbog nepreglednosti znao ostati u lošem sjećanju sada je prošao veliki makeover s golemim ulaganjima. Ključ je, jasno, u ovogodišnjim Olimpijskim igrama u glavnom francuskom gradu. Očito, sav uloženi novac se isplatio. Među ostalim, Terminal 3 na CDG proglašen je najboljim na svijetu u konkurenciji niskotarifnih. Pritom treba znati da je jako napredovao i drugi pariški aerodrom, stari Orly, najbolji regionalni aerodrom u Europi.

I ostale europske zračne luke dobile su nagrade u raznim kategorijama. Recimo, najbolju službu za sigurnosne provjere ima rimski Fiumicino, Zürich je najbolji u kategoriji aerodroma s 20-30 milijuna putnika godišnje, a Helsinki u kategoriji s 10-20 milijuna putnika.

Devet predstavnika među najboljih 20 ima i Azija, ali zato su svih pet najboljih s tog kontinenta: Doha Hamad, Singapore Changi, seulski Incheon te dva tokijska aerodroma - Haneda i Narita. Japanski glavni grad time je postao jedinstvena pojava. Najveći napredak na svijetu zabilježio je Chitose u japanskom Saporou, a Chubu u Nagoji (opet Japan) najbolji je u kategoriji s 5-10 milijuna putnika. Još jedan japanski aerodrom, Kansai kod Osake, ima najbolje rukovanje prtljagom na svijetu.

Jedina dva u top 20 su kanadski Vancouver i australski Melbourne. To što među najboljima nema, recimo, nijednog aerodroma u SAD-u nije naročito neočekivano, jer tamošnjim zračnim lukama uvijek je bilo najvažnije to što prednjače u broju putnika. Nema ni afričkih aerodroma, osim zračne luke King Shaka u južnoafričkom Durbanu, najboljem u kategoriji do pet milijuna putnika. Ipak, najbolji aerodrom u Africi onaj je u Cape Townu u istoj toj zemlji. U Južnoj Americi pak najbolji je El Dorado kod kolumbijske Bogote.

Top 20 aerodroma

1. Doha - Hamad

2. Singapur - Changi

3. Seul - Incheon

4. Tokio - Haneda

5. Tokio - Narita

6. Pariz - Charles de Gaulle

7. Dubai

8. München

9. Zürich

10. Istanbul

11. Hong Kong

12. Rim - Fiumicino

13. Beč

14. Helsinki - Vantaa

15. Madrid - Barajas

16. Nagoya - Centrair 

17. Vancouver

18. Osaka - Kansai 

19. Melbourne

20. Kopenhagen