PREMA IZBORU VOGUEA

Vintage komadi ove su godine dominirali crvenim tepihom, a evo čija su izdanja proglašena najboljima

28.12.2022 u 13:29

Bionic
Reading

Umjesto kreacija koje stižu ravno s modnih pisti, neke od najvećih zvijezdi današnjice sada najradije odabiru arhivske komade s potpisom razvikanih dizajnerskih brendova. Rezultat toga bila su brojna nezaboravna izdanja na crvenom tepihu, a evo koja su dospjela na listu najboljih u godini na zalasku prema odabiru britanskog Voguea

Bella Hadid

Svakodnevnu garderobu jedna od najvećih predvodnica trendova na modnoj sceni redovito voli začiniti vintage komadima, a svoju opsesiju starim ove je godine donijela na crveni tepih. Primjer: serija arhivskih lookova koje je manekenka nosila na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju, uključujući tri nezaboravne Versace haljine, elegantnu Guccijevu haljinu iz doba Toma Forda i Chanelov model haljine iz 80-ih.

Rihanna

Još jedna dugogodišnja ljubiteljica vintagea, Rihanna je ove godine dodala niz kolekcionarskih predmeta u svoju garderobu. Dok je bila trudna sa svojim sinčićem, megazvijezda je nosila brojne omiljene komade, uključujući ružičasti Chanelov kaput iz kolekcije jesen/zime 1996. i Guccijevu slip haljinu i torbu iz kolekcije proljeće/ljeto 1998.

Amal Clooney

Dok je vintage sve popularniji na crvenom tepihu, Amal Clooney već je 2016. nosila arhivske komade poput Yves Saint Laurent haljine iz 80-ih. Srećom, ova odvjetnica za ljudska prava ponovno se odlučila za vintage dok se pridružila suprugu Georgeu na press turneji filma 'Karta za raj' ove jeseni, pokazujući vintage slip haljinu Johna Galliana i model Y2K estetike s potpisom Alexandera McQueena.

Kim Kardashian

Za vjerojatno najveći vintage modni trenutak u godini pobrinula se reality zvijezda Kim Kardashian kada je na crveni tepih Met Gale zakoračila u istoj haljini koju je nosila Marilyn Monroe da bi 1962. otpjevala ‘Sretan rođendan, gospodine predsjedniče’ Johnu F Kennedyju. Što god mislili o tome je li reality zvijezdi trebalo dopustiti da nosi povijesni artefakt, ova haljina neosporno je utjecala na to da vintage moda postane mega popularni trend na crvenom tepihu.

  • +5
Kim Kardashian Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza od Walesa

Dok je princeza od Walesa poznata po ponavljanju lookova iz vlastitog ormara, kraljevska je osoba ove godine primjetno više nosila vintage odjeću. Tijekom turneje po Karibima u ožujku, nosila je tri omiljena komada u roku od 24 sata, uključujući crvenu YSL jaknu koju posjeduje još od svojih sveučilišnih dana. Nedavno je Kate izašla u Chanel blejzeru iz 90-ih u kobaltno plavoj boji, slijedeći stope svoje pokojne svekrve, princeze Diane, često fotografirane u komadima ove francuske modne kuće.

Zendaya

Zendaya je – uz pomoć samozvanog arhitekta imidža Lawa Roacha – nastavila svoj besprijekorni vintage niz 2022., isporučujući niz arhivskih lookova koji oduševljavaju. Jedan od njih je crno-bijela prugasta haljina iz Versaceove kolekcije za proljeće/ljeto 1992., koju je na pisti izvorno nosila Linda Evangelista, a koju je nova ikona stila nosila na premijeri druge sezone hit serije 'Euforija' u siječnju. Tu je i Balmainova haljina iz 50-ih koju je u veljači nosila na dodjeli nagrada NAACP Image Awards.

Kendall Jenner

Kendall Jenner ove godine pokazala se velikom obožavateljicom vintage komada s potpisom Jean paul Gaultiera, a odnedavno skuplja i rijetke komade iz arhiva talijanskog dvojca Dolce & Gabbana. Prvo je tu bila gotička crna haljina iz kolekcije proljeće/ljeto 1995. koju je nosila za proslavu vjenčanja sestre Kourtney u Portofinu, a zatim slip haljina brenda s printom koju je odjenula tijekom ljeta.

  • +5
Kendall Jenner Izvor: Profimedia / Autor: RMLA / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA

Emily Ratajkowski

Neprikosnovena kraljica bikinija ove je godine itekako uživala u renesansi vintage stila. U haljine s novinskim printom Johna Galliana ukrala je pozornost na Tjednu mode u New Yorku, a ovoga ljeta ugledana je i u modnom raritetu u znaku Guccijeve košulje s printom voća iz ere Toma Forda.

Dua Lipa

Trend nošenja arhivskih komada na crvenom tepihu ove se godine svidio i jednoj od najvećih pop zvijezdi današnjice.

Britanski Vogue izdvojio je njezino izdanje u haljini brenda Versace iz 1992. godine, koju je na pisti izvorno nosila Christy Turlington, kao i arhivsku kožnu haljinu Thierryja Muglera koju je nosila tijekom proslave svog 27. rođendana na Ibizi.

  • +3
Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Kylie Jenner

Kako je njezine sestre ne bi nadmašile, Kylie Jenner također je pružila niz istaknutih vintage trenutaka. U novije vrijeme, beauty mogulica zaronila je u arhivu Thierryja Muglera i zabljesnula u crnoj haljini iz kolekcije dizajnera za jesen 1995., zajedno s blistavim pokrivalom za glavu iz kolekcije za sezonu jesen/zima 1999. godine.