TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Otkad je zasjeo Tolušić, Dnevnik HTV-a sve više sliči na 'Plodove zemlje'

23.11.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Prve tri udarne vijesti u Dnevniku bile su one o poljoprivrednim poticajima, salmoneli i laboratorijskoj provjeri mesa, zadnjih ne znam koliko 'Tema dana' govorilo se o zdravstvenoj ispravnosti mesa i ostalih prehrambenih proizvoda, sinoć se o tome razglabalo i u 'Otvorenom'... Glavne HTV-ove informativne emisije kao da su postale glasnik Ministarstva poljoprivrede i ministra Tolušića. Ili nastoje dosegnuti gledanost HTV-ova najvećeg hita - 'Plodova zemlje'

Jeste li već kod kuće izgradili laboratorij za testiranje kvalitete mesa? Prešli u vegetarijance? Kupujete li meso i poriluk samo iz provjerenih izvora, od zemljoradnika i stočara s kojim vaša obitelj gaji kupoprodajne odnose već zadnjih sedam generacija? Sudeći po onome što nam zadnjih dana poručuju s televizije, nešto od toga ste morali učiniti. Ili se barem upustiti u žustru raspravu pokraj uredskog aparata za kavu, kolegama objašnjavajući kako je za sve to kriv uvozni lobi i da vi to već znate godinama i da zato samo koljete po kućama vlastitim alatom.

U redu, karikiram i nisam baš sasvim fer s prethodnim odlomkom. Vijesti o zaraženom mesu i manjkavim procedurama pri provjeri njegove kvalitete doista su važne vijesti, dizanje buke oko toga da se prodajni lanci i preprodavači na tržnici suviše nonšalantno odnose prema kvaliteti hrane koju prodaju raji svakako je potrebno, ali prema onome što zadnjih dana gledamo na HTV-u, ispada da fakat nema nijedne druge vijesti i nijednog drugog problema dostojnog jednake pozornosti.

I ne samo to. U sinoćnjem središnjem Dnevniku prve tri udarne vijesti bile su redom: isplaćivanje poljoprivrednih poticaja, zatim salmonela, a potom se reporterka UŽIVO javila iz laboratorija u kojem je stručnjakinja objašnjavala kako se provjerava kvaliteta mesa. Dodajmo tome i da se u zadnjih ne znam koliko 'Tema dana' govorilo o mesu, salmoneli, prodajnim lancima, veterinarskim kontrolama, zamrzavanju i odmrzavanju namirnica, tko nas vara, tko uvozi jeftine namirnice i uništava domaće proizvođače i tako redom. Onda je još i sinoćnje 'Otvoreno' imalo sličnu temu.

Ponovit ću još jedanput - čisto da me se ne bi pogrešno shvatilo i prozvalo, štajaznam, slugom uvoznog prehrambenog lobija ili OBOŽAVATELJICOM SALMONELE - jasno mi je da su kvaliteta hrane i potencijalne zaraze važne vijesti. No ovo rastezanje do u nedogled, lupanje svih mogućih poljoprivredno-prehrambenih priča u sve žive emisije i među udarne vijesti - to sve fakat izgleda kao da je ministar Tolušić privatizirao informativni program HTV-a. Ne tvrdim da to doista JEST tako, ali tako izgleda. Jer još salmonela ajde, ali poljoprivredni poticaji? Hoćemo li onda u Dnevniku gledati i vijesti o tome tko je kupio koji John Deerov traktor za te poticaje? Koje je sve papire Tolušić potpisao od jutros? Protiv kojih se sve zlih lobija bori u sklopu rekreacije i tjelovježbe?

Nedavno se HTV u jednome priopćenju pohvalio dobrom gledanošću nekih svojih emisija i prva, najgledanija među tim emisijama bili su 'Plodovi zemlje', i inače najgledanija emisija Hrvatske radiotelevizije. Debelo je gledanija i od Dnevnika i od Stankovićeva talk-showa i od kvizova i od svih naizgled atraktivnih šarencija i tobože relevantnih informativnih programa na HTV-u. Vidjevši kako se Dnevnik, Tema dana, Otvoreno i ostale informativne emisije zadnjih dana pretvaraju u glasilo Ministarstva poljoprivrede, pala mi je na pamet samo još jedna misao - možda tako nastoje oporaviti vrlo lošu gledanost svojega Dnevnika i srodnih sadržaja. A možda im se ipak Tolušić malo previše sviđa. Vrag bi ga znao. No da je čudno - čudno je.