NEOČEKIVANA REAKCIJA

Anna Wintour posula se pepelom: Nakon što je tri desetljeća drmala modnim biznisom priznala svoje najveće pogreške

10.06.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Sve ono što joj već godina pripisuju, epitete stroge urednice koja tjera strah u kosti, Anna Wintour jednom je rečenicom potvrdila. Nakon tri desetljeća dugog staža s vodećom pozicijom u najprestižnijem modnom magazinu na svijetu, priznala je svoje najveće pogreške

Potaknuta događajima koji vladaju SAD-om već treći tjedan, a izazvani brutalnim ubojstvom Georgea Floyda, glavna urednica američkog Voguea odlučila je napraviti značajan iskorak. Dobro poznata po svom suzdržanom stavu, strogom režimu unutar zidova modnog carstva kojim predsjeda, te niskom pragu tolerancije, Anna Wintour pokajala se za sve što je do sada krivo radila.

U empatijom nabijenom pismu koje je poslala svim svojim zaposlenicima, a koje je dospjelo u ruke magazina Page Six, Wintour je kazala:

'Prije svega želim započeti ovo javljanje dajući vam do znanja da shvaćam vaše osjećaje i izražavam duboku empatiju prema onome što mnogi od vas prolaze. To su tuga, gnjev i bol. Posebno se obraćam crnim članovima našeg tima da mogu samo zamišljati kakvi su ovo za vas dani. Isto tako, znam da su povreda, nepravda i nasilje prisutni već jako dugo. Krajnje je vrijeme da to prepoznamo i učinimo nešto po tom pitanju'.

Potom se zaposlenicima, a posebno Afroamerikancima koji su zaposleni u Vogue, obradio drugi urednik Adam Rapoport priznavši kako dobro poznati magazin ni vodeći ljudi u njemu nisu učinili dovoljno po pitanju jednakosti.

'Želim reći da znam kako Vogue nije pružio mnogo šansi da se iskažu urednici, fotografi, novinari i dizajneri Afroamerikanci. Također smo i pogriješili, objavljujući slike ili priče koje su povrijeđene ili netolerantne. Preuzimam potpunu odgovornost za te pogreške. Vjerujem da nije lako raditi u Vogueu i biti Afroamerikanac i isto tako znam da nije dovoljno reći da ćemo popraviti stvari, ali zaista hoćemo. Molim vas znajte da cijenim vaše mišljenje, vaše glasove i reakcije. Slušam vas i zaista bih volio da mi se obratite ako ćete uopće željeti.'

Neočekivana je ovo reakcija vodeće žene modnog biznisa, koja je nakon toliko godina 'zatvorenog' režima, otvoreno priznala pogreške koje je u poslu radila. Nismo je navikli vidjeti u toj poziciji, a posebno nakon posljednjih optužbi koje su proteklih mjeseci stizale na njezin račun.

Podsjetimo, André Leon Talley, 70-godišnjak koji je prije nešto više od godinu dana naglo je otpušten sa svog radnog mjesta u magazine Vogue bez ikakvog objašnjenja odlučio je kroz knjigu memoara ispričati svoju stranu priče. Wintour je prozvao bezosjećajnom, proračunatom i zlom šeficom. Slične je emocije podijelio američki dizajner Ralph Rucci, vlasnik i začetnik istoimene luksuzne modne linije odjeće i modnih dodataka.