osvojili sedam oscara

Dominacija 'Oppenheimera' ukazuje na promjenu tradicije Oscara i 'ulizivanje' publici

11.03.2024 u 12:59

Bionic
Reading

'Oppenheimer' je osvojio čak sedam Oscara i postao prvi film koji je proglašen najboljim sa zaradom od skoro milijardu dolara od 'Povratka kralja'

Proteklih godina članovi Akademije favorizirali su manje razvikane filmove koji su rijetko ostvarivali zaradu koja se broji u stotinama milijuna dolara, ali 'Oppenheimer' je to promijenio.

Povijesna drama Christophera Nolana postala je prvi film od posljednjeg nastavka trilogije 'Gospodar prstenova' koji je osvojio Oscare nakon što je uprihodio gotovo milijardu dolara, piše Hollywood Reporter.

'Oppenheimer' je bio nominiran u čak 13 kategoriji te je slavio u njih sedam, među kojima je i ona najprestižnija za najbolji film. Time je prvi puta u 20 godina i 'Povratka kralja' zlatnim kipićem nagrađen film koji je na kino blagajnama uprihodio astronomsku zaradu - točnije 957 milijuna dolara.

Smanjen broj filmova koje 'nitko nije gledao'

Ova povijesna drama s novopečenim Oscarovcem Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi također je prvi dobitnik nagrade za najbolji film sa zaradom većom od 100 milijuna dolara još od 'Arga' Bena Afflecka 2012. godine.

Uz to, 'Oppenheimer je prvi najbolji film godine koji je premijerno prikazan u srpnju i srca ljetne sezone još od Foresta Gumpa objavljenog prije tri desetljeća.

Osim genijalnosti filma, jedan od razloga zbog kojeg je došlo do ove promjene tradicije jest znatan pad gledanosti ceremonije dodjele Oscara, koja se pripisuje i tome što je nominiran pozamašan broj filmova koje gotovo nitko nije gledao.

  • +4
Cillian Murphy Izvor: Profimedia / Autor: Jennifer Bloc / imago stock&people / Profimedia

Ove godine kino hitovi poput 'Oppenheimera' i 'Barbie' (iako Margot Robbie i Greta Gerwig nisu nominirane) bili su dobro zastupljeni u nominacijama, što se može protumačiti i kao svojevrsno 'ulizivanje' publici. Naime, 'Barbie' je na putu ka 1,44 milijardi dolara zarade, što je gotovo stostruko od nekih manje popularnih filmova koji su se proteklih godina nalazili u utrci za titulom najboljeg, a gotovo je nezamislivo da bi se ranijih godina našla kao kandidat u ovoj kategoriji.

Nastavlja se suradnja Universala i Nolana?

Apsolutna dominacija na 96. dodjeli Oscara učvrstila je relativno novu suradnju Christophera Nolana i golemog filmskog carstva Universala, u koji je prešao raditi nakon nezadovoljstva odlukom Warnera Brosa o prelasku na streaming platformu.

  • +6
Dodjela Oscara Izvor: Profimedia / Autor: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Iako još nije poznata na kojem će idućem projektu raditi Nolan, nagađa se da bi se plodna suradnja s Universalom mogla nastaviti, posebno nakon što im je redatelj priskrbio sedam Oscara - za najbolji film, režiju, glavnog i sporednog glumca, glazbu, montažu i najbolju fotografiju.

Time je postao prvi film nakon 'Ben-Hura' 1960. godine koji je osvojio zlati kipić u kategoriji najbolji film, glavni (Cillian Murphy) i sporedni glumac (Robert Downey Jr.), a Nolanu je donijela prvu nominaciju nakon 'Mementa' 2002. godine.

VEČER GLAMURA

Holivudske dame u punom sjaju: Sve haljine s oskarovskog crvenog tepiha

Pogledaj galeriju