stroga pravila

Hoće li srpska državna TV biti kažnjena zbog prekida prijenosa Eurosonga?

08.05.2024 u 19:29

Bionic
Reading

Eurovizija je obožavana i prate je mnogi u Europi, pa tako i u Srbiji, no tamošnje gledatelje neugodno je iznenadila državna televizija RTS koja je usred izravnog nastupa prijenosa iz Malmöa, tijekom nastupa predstavnice iz Poljske, slučajno ili ne prije hrvatskog predstavnika - prekinula prijenos. I to zbog prijenosa dočeka predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga

Prekid na kanalu RTS 1 trajao je 35 minuta, a gledatelji su svjedočili susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kineskim kolegom Xi Jinpingom na beogradskom aerodromu Nikola Tesla uz brojnu državničku svitu.

Glazbeni spektakl gledatelji su Eurosong mogli nastaviti pratiti na programu RTS2, a nakon što je prijenos dolaska predsjednika završen, prijenos iz Švedske je vraćen na prvi kanal RTS-a. Za takav potez srbijanske televizije malo tko je imao razumijevanje, štoviše, to je dovelo do pitanja je li takav način prekida uopće dopušten?

OVO JE NEVJEROJATNO

Ludilo u Malmöu: Pogledajte što se događalo u press centru tijekom nastupa Baby Lasagne

Pogledaj galeriju

Pravila Eurosonga su vrlo striktna i organizatori ih doživljavaju vrlo ozbiljno, a ovo veliko međunarodno natjecanje ozbiljno se održava i na razini svih zemalja sudionika te iziskuje pridržavanje organizacijskih, financijskih, licencnih i svih drugih pravila.

'Natjecanje za pjesmu Eurovizije međunarodna je koprodukcija članica Europske radiodifuzijske unije (EBU – European Broadcasting Union), koju provodi pod pokroviteljstvom EBU-a kao dio razmjene televizijskog programa poznata kao Eurovizija', navodi se u službenom objašnjenju.

Sve zemlje sudionici u natjecanju dužne su uživo na nacionalnom televizijskom zemaljskom kanalu prenositi polufinale u kojem se natječu ili u slučaju automatskih finalista polufinale u kojem moraju glasati, kao i finale u cijelosti, uključujući sve natjecatelje pjesama, skraćeni segment glasanja koji sadrži kratke isječke nastupa, postupak glasanja i objavu plasmana u polufinale te u finalu reprizu pobjedničke pjesme. Sve kuće koje emitiraju program mogu emitirati reklame tijekom kratkih pauza u rasporedu emisije, stoji u pravilima licencije za emitiranje Eurosonga. Također moraju emitirati melodiju i logo Eurovizije na početku i na kraju emisija, donosi Dnevnik.hr.

Pravilo o neprekidnom prijenosu i prikazivanju svih natjecatelja važno je zbog glasanja jer nacionalne televizijske kuće moraju omogućiti svim gledateljima da sudjeluju u televotingu, bez ikakvih uredničkih izmjena i uz komentatore koji poštuju duh i poštenje natjecanja. I za polufinale i za veliko finale, televoting je obvezan u svim zemljama emitiranja, u točno određenom vremenskom okviru.

No ovo nije prvi slučaj ovakvog tipa prekida programa. Nizozemska je tako primjerice 2000. godine prekinula prijenos kako bi se osiguralo hitno izvještavanje o katastrofi vatrometa u Enschedeu, zbog čega se nije moglo održati telefonsko glasanje, a Albanija je 2012. prekinula emitiranje prvog polufinala kako bi izvijestili o autobusnoj nesreći u mjestu Qafa e Vishës. Tada EBU nije izrekao sankcije državama sudionicama, ali je Španjolskoj jer je 2009. godine odgodila prijenos drugog polufinala radi nastavka prijenosa teniskog turnira Madrid Open na istom kanalu. Tada je EBU najavio uvođenje sankcija protiv španjolske televizije RTVE.

Inače, na društvenim mrežama pojavila se urnebesna snimka na kojoj se vidi kako se supruga kineskog predsednika obraća Xi Jinpingu u trenutku dok ih kamera RTS-a snima. 'Prekinuli su Euroviziju zbog tebe', čulo se u programu uživo kada je jedan od djelatnika RTS-a kroz glasan smijeh komentirao obraćanje prve dame Kine svom suprugu.

a

svečani prijem

Baby Lasagna kod dogradonačelnika Malmöa, s veleposlanikom probao lazanje

Pogledaj galeriju