zarada veća od 2 milijarde dolara

James Cameron s 'Avatarom' ispisao povijest i izjednačio se s čitavim Disneyjem

23.01.2023 u 11:42

Bionic
Reading

'Avatar: Put vode' u samo 37 dana zaradio je više od 2 milijarde dolara, čime je James Cameron postao prvi redatelj u povijesti s čak tri filma koja su premašila ovaj vrtoglavi iznos zarade

Krajem prošle godine kultni film 'Avatar' dobio je svoj nastavak 'Put vode' i postao velikim kino hitom. Zaradio je vrtoglavo visok iznos koji prelazi 2 milijarde dolare, a time je podigao status svog kreatora, Jamesa Camerona, na sasvim novu razinu.

Naime, Cameron je ovim uratkom postao prvi filmski redatelj koji se može pohvaliti s čak tri filma koja su premašila iznos zarade od 2 milijarde dolara!

Prethodno mu je to pošlo za rukom upravo s prvim djelom ovog obožavanog svjetskog hita. Tada, 2009. godine, 'Avataru' je trebalo samo 47 dana da zaradi ovu cifru, dok je njegovom nastavku za isto trebalo čak deset dana manje.

Osim dva djela 'Avatara', Cameronu je bogatstvo donio i kultni 'Titanic' koji je 1997. godine s ulaganjem od 200 milijuna dolara, što je upola od 'Puta vode', donio zaradu od 2,195 milijarde dolara.

Zanimljivo, 68-godišnji redatelj i producent ima jednak učinak kao cijeli Disney!

  • +3
James Cameron Izvor: Profimedia / Autor: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naime, ova TV kuća vlasnica je jedina preostala tri filma koja su postigla ovoliku zaradu. Riječ je o nastavku 'Ratova zvijezda' iz 2015. godine naslova 'Sila se budi', te kino hitovima 'Osvetnici: Rat beskonačnosti' iz 2018. godine i njegovim nastavkom 'Osvetnici: Završetak' iz 2019. godine, koji je ujedno i na drugom mjestu filma s najvišom zaradom u povijesti.

James Cameron ne misli ovdje stati jer je već najavio kako ima u pripremi čak tri nova nastavka 'Avatara' koji bi se u kinima trebali naći 2024., 2026. i 2028. godine.

Ranije je rekao kako neće snimiti niti jedan nastavak ako publika loše reagira na 'Put vode', a kada je film pobrao ogromne simpatije obožavatelja, komentirao je:

'Čini se da se sada ne mogu izvući iz ovoga i morat ću se baviti 'Avatarom'' sljedećih šest ili sedam godina!'