pripremite maramice

Jeste li već pogledali Netflixovu romantičnu dramu? Otkrivamo vam istinitu priču koja stoji iza emotivne serije

02.11.2022 u 07:16

Bionic
Reading

Romantična drama 'Od nule' (From Scratch) već nekoliko dana nalazi se pri vrhu Netflixove ljestvice najgledanijih serija, a nastala je prema memoarima koje je čak i Reese Witherspoon preporučila svojim obožavateljima

Rijetko tko ne voli kvalitetnu ljubavnu priču, no radi li se o priči temeljenoj na stvarnom životu – znate da je ispred vas prava poslastica! Za ovu će vam možda biti potrebna koja maramica više, jer riječ je o ljubavi. Ljubavi prema partneru, prema djetetu, prema kulturi, prema hrani i prema putovanjima.

Serija od osam epizoda temeljena je na životu Tembi Locke, a ljepotu i snagu njezinih memoara 'From Scratch: A Memoir of Love, Sicily, and Finding Home' prepoznao je i New York Times, ali i Reese Witherspoon, glumica koja ga je predstavila obožavateljima u svom 'Book Clubu'. Vrijednost je prepoznao i Netflix pa je serija snimljena prema djelu vrlo brzo završila među top 10 u čak 74 zemlje.

U Netflixovoj uspješnici Tembi glumi Zoe Saldaña, a Saro je talijanski glumac Eugenio Mastrandrea.

Tembi je kao mlada djevojka od svega dvadeset godina upoznala Sara, ljubav svog života, ali on se ubrzo razbolio i umro. Iako ljubavna rana još postoji, autorica je osjećala da mora zapisati svoje iskustvo kako bi odala počast ljubavima koje je susrela putem, ali i ostavila kćeri uspomenu na oca.

'Znala sam da to moram napisati. Emocionalni ulozi bili su vrlo visoki. Osjećala sam da ću pretrpjeti još jednu tragediju ako ne zapišem ono što sam doživjela. Memoari također služe kao zapis za moju kćer, za vrstu ljubavi za koju se nadam da će pronaći jednog dana', rekla je.

Priča počinje kada Tembi upozna Sara u Italiji. Ona je tada bila studentica povijesti umjetnosti, a on chef.

'Kad sam ugledala Sara, ono što sam odmah osjetila bilo je… Dopustite mi da pojasnim. Imala sam samo 20 godina i rekla sam: 'Sladak je.' Bilo je to prilično površno, da budem iskrena. Ali prepoznala sam tu razinu iskrenosti i otvorenosti u njemu, za koju u to vrijeme nisam bio spremna. Ali on me progonio. Brzo je postalo očito da je on kvalitetna osoba kakvu prije nisam upoznala. Uveo me u ovu vrstu ljubavi i naučio me mogućnostima ljubavi. Bila je to ljubav koju opisujem kao duhovitu, otvorenu, recipročnu, punu poštovanja i vizionarsku', objasnila je Tembi.

On je bio iz tradicionalne sicilijanske obitelji, a ona iz afroameričke obitelji iz Teksasa. Iako obitelji isprva nisu odobravale vezu, s vremenom su uvidjele da je riječ o pravoj ljubavi. Zato su se dvije obitelji ujedinile i postale kao jedna.

Saro i Tembi su se preselili u Los Angeles, ali su nastavili njegovati sicilijansku tradiciju. Ipak, svakoj sretnoj priči mora doći kraj, a tako i ovoj. Saro se ubrzo razbolio. Unatoč bolesti, par je posvojio djevojčicu koju je Tembi odgajala sama jer je Saro izgubio bitku s bolesti.

No Tembi je nastojala usaditi kćeri Zoeli ljubav prema Siciliji i korijenima. Provodile su ljeta na Siciliji, na kojoj se oporavljala od gubitka ljubavi dok se rađala nova ljubav prema hrani i kulturi. Uz to, pronašla je veliku potporu u Sarovoj obitelji, posebice njegovoj majci, preminuloj prije izlaska Netflixove serije.

'Željeli smo pokazati da dobra i intenzivna romantična ljubav može otvoriti vaše srce svakoj vrsti ljubavi. Ljubav Tembi i Sara spojila je naše obitelji. Saro nam je dao ovu veliku, proširenu obitelj koja je prešla kulture i granice', rekla je sestra autorice.

  • +8
From Scratch Izvor: Profimedia / Autor: Presley Ann / Getty images / Profimedia