GLAZBA IZ FILMA

Malo tko ne zna moćnu baladu 'Take my breath away' iz filma 'Top Gun', a pjevačica benda otkriva kako je došlo do suradnje: 'Dotad smo bili nitko i ništa'

18.05.2022 u 06:41

Bionic
Reading

Pjesme 'Take my breath away' iz originalnog ‘Top Guna’ sigurno se sjećate, ali manje je poznat bend Berlin koji stoji iza te moćne balade nagrađene Oscarom

Kada se davne 1986. u kinodvoranama pojavio ‘Top Gun’ s Tomom Cruiseom i Kelly McGillis u glavnim ulogama, malo tko nije upamtio ‘Take my breath away’, pjesmu koja je postala sinonim uzbudljivog filma. Glazba iz njega tjednima nije silazila s vrhova glazbenih ljestvica.

Prilika da upravo oni osmisle tekst i glazbu za uvodnu špicu ‘Top Guna’ tada je pripala nepoznatom američkom bendu Berlin, a taj ih je projekt vinuo u zvijezde.

‘Posrećilo nam se. Dotad smo bili nitko i ništa. Nismo imali nijedan hit, bili smo mali underground bend’, prisjeća se danas svojih početaka pjevačica Terri Nunn.

Za The Post Nunn je ispričala kako je uopće došlo do suradnje s velikom holivudskom produkcijom.

‘Giorgio Moroder, producent filma, osim meni, pristupio je još nekim glazbenim imenima. Bila su sve to važnija i poznatija imena od mene i mog benda. Neki od glazbenika snimili su demo snimke, ali produkciji se ništa od toga nije svidjelo. Stoga sam na koncu ipak dobila priliku i oduševila ih’, rekla je danas 62-godišnja Nunn.

  • +3
Terri Nunn Izvor: Profimedia / Autor: Suzanne Cordeiro / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za svoju je izvedbu s Berlinom na koncu nagrađena i Oscarom, a oko toga krije se interesantna priča. Naime Terri i ostali članovi benda odbili su doći na dodjelu Oscara jer im je to uvjetovano time da na pozornici otpjevaju samo refren pjesme.

‘Rekla sam da neću doći ako ne mogu izvesti cijelu pjesmu. Kako nisu pristali, otišla sam s bendom na turneju, a u vrijeme Oscara bili smo u Tajvanu. Dodjelu smo pratili na televiziji u hotelskoj sobi i shvatili da je naša pjesma pobjednička’, prisjetila se legendarna glazbenica, a onda dodala: ‘Bila je to glupa odluka, bila sam mlada i glupa. Trebala sam doći na dodjelu.’

'Take my breath away' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako se bend raspao krajem 80-ih, grupa se ponovno okupila 1998. i od tada aktivno sviraju i stvaraju pjesme te održavaju koncerte i turneje. Zbog pandemije su neko vrijeme bili prisiljeni stopirati glazbena okupljanja, ali trenutno promoviraju zadnji album ‘Transcendance’ nastao 2019.

Zanimljivo je to da se ni 36 godina nakon izlaska originalnog ‘Top Guna’ Terri nije imala priliku upoznati s Tomom Cruiseom, ali zato je upoznala njegovu kolegicu Kelly McGillis tijekom putovanja u Italiju.

‘Kada smo se upoznale, Kelly je zaplakala od sreće i rekla mi da joj je moja pjesma promijenila život. Bilo je to jako emotivno i sretna sam da sam je imala priliku upoznati’, rekla je frontmenica benda Berlin.

Za novi film ‘Top Gun’ glazbu je stvarala već itekako poznata glazbenica Lady Gaga. Tako je nedavno otkrila da je godinama radila na pjesmi ‘Hold my hand’, koja je na koncu svoju ulogu dobila upravo u nastavku hit filma koji izlazi 27. svibnja.

  • +8
Kelly McGillis u 'Top Gunu' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia