INTeRVJU

Marko Braić: 'Nemoguće je mučno glumiti zabavne likove'

13.05.2021 u 07:14

Bionic
Reading

Šarmantnog Istrijana šira javnost upoznala je u seriji Nove TV 'Na granici', a potom i kao jednog od najvećih favorita showa 'Tvoje lice zvuči poznato', u kojem je oduševljavao svojim transformacijama. Trenutno ga gledatelji mogu pratiti u seriji 'Dar mar', a u pauzama između snimanja govorio je za tportal o tome kako je snimati s obzirom na epidemiološke mjere, sezonskim poslovima koje je radio, zaljubljivanju, a otkrio nam je i što gleda i sluša

Marko Braić je iz Peroja, sela 12 kilometara udaljenog od Pule, u kojoj je pohađao Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer kiparstvo. Posljednju godinu srednje škole bio je u Americi, u kojoj je i maturirao. Glumačku akademiju završio je u Sarajevu, a nakon što je diplomirao Dalibor Matanić angažirao ga je u 'Egzorcizmu' (najprije u predstavi, a potom su snimili film). U Belgiji je bio na masterclassu redatelja Jana Fabrea, a nedugo poslije toga ostvario je uloge u predstavama 'Table Dhote', 'Titon', 'Antigona' i 'Djevojačka večer'. Ulogom u seriji 'Na granici' izgradio je svoje ime na glumačkoj sceni.

Bili ste u seriji 'Na granici', sada vas se može pratiti u 'Dar maru'. Je li vam važno to što je zabavan svaki lik koji glumite? Je li neke uloge bilo mučno glumiti?

Nemoguće je mučno glumiti zabavne likove, a da mi je važno da su primarno zabavni, ne bih rekao. Uživao bih radeći i na 'manje' zabavnim ili ozbiljnim likovima, ali kod serija kao što su 'Na granici' ili 'Dar mar', koje se snimaju po pola godine, a i više, lakše je to dugo vrijeme snimanja provesti uz zabavnije likove.

Kako izgleda snimanje s obzirom na epidemiološke mjere?

Snimanje je jako organizirano, uz pridržavanje svih mjera.

Morate li prihvaćati i one uloge koje vam možda ne odgovaraju, a potrebne su pri izgradnji karijere?

Naravno, mislim da je u svakoj struci tako bilo i bit će. Iskustvo je jako važno i potrebno je samo izabrati adekvatnu perspektivu za određene okolnosti.

Od 14. godine radite sezonske poslove. Jedno ljeto radili ste čak četiri posla. Bili ste prodavač u trgovini, stražar u garaži, instruktor u adrenalinskom parku, vodič na brodu oko Brijuna, animator. Što ste tada naučili o sebi?

Volim raditi, a kako živim na moru, ljeto je uvijek bilo za zarađivanje džeparca. Kako se bavim glumom, volio sam raditi razne poslove da bih se susretao s drugačijim ljudima i možda bolje upoznao ljudsku prirodu.

Osim glumom, umjetnički se izražavate fotografijom. Stignete li se baviti kiparstvom?

Kiparstvom za sada ne, ali vjerujem da ću mu se brzo vratiti. Nedostaje mi.

Kako percipirate ova neizvjesna vremena? Kako podnosite pandemiju?

Ne podnosim je, a nadam se da će ljudi ostati sabrani i zdravog razuma. Imamo iskustva s ekstremnim situacijama, a treba nastojati kasnije ne žaliti zbog određenih stavova i akcija izazvanih strahom.

Prije nekoliko godina izjavili ste da se zaljubite šest puta u danu, ali da ste više za avanturističke veze. Je li se što promijenilo u vašem razmišljanju o tome?

Možda sam naučio praviti kompromis u malim, ali za mene značajnim dozama.

Što gledate, čitate i slušate?

Trenutno gledam 'The Crown' i 'Outlander'. Jako mi se sviđaju te dvije serije gledajući cjelokupan projekt, od fotografije i kostimografije do glume . Volio bih glumiti u nekoj povijesnoj seriji ili filmu. Bilo bi to jako zabavno. U posljednje vrijeme više skupljam nego što čitam knjige, a što se tiče glazbe, s toplijim danima dolaze i brži ritmovi.

  • +4
Marko Braić Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL