TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najtužniji trenuci iz popularnih TV serija

01.11.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Kao što se uz njih volimo smijati, gristi nokte od napetosti i čekati na rasplete složenih međuljudskih odnosa, tako uz TV serije - pogotovo one dobre - često plačemo ili gutamo suze da nam ukućani ne bi primijetili da plačemo 'zbog gluposti'. Prisjećamo se deset trenutaka iz popularnih TV serija koji su nas rastužili, ganuli ili šokirali. Upozorenje: tekst vrvi 'spoilerima'

Svatko ima svoju omiljenu priču o plakanju pred televizorom. Moja majka često se prisjeća kako je, sa mnom kao s novorođenom bebom na rukama, toliko plakala zbog epizode 'Našeg malog mista' u kojoj umire Bepina da sam joj umalo ispala iz ruku. Ja se - kada smo već kod Smoje - često sjetim kako sam prve televizijski inducirane suze isplakala kada su u 'Velom  mistu' objesili Violetu i Očalinka, a sjećam se i da mi negdje u ranoj mladosti nije bilo lako kada je u 'Kafiću Uzdravlje' umro pipničar Coach. Svojega najboljeg frenda uhvatila sam kako kriomice šmrca nad epizodom 'Star Treka: Deep Space Nine' u kojoj čitava posada svemirske stanice glumi redakciju šund SF časopisa pedesetih godina u New Yorku, a frendica mi tvrdi da obožava gledati 'Uvod u anatomiju' zato što u svakoj drugoj-trećoj epizodi imaju neku instant-tragediju uz koju se fino rastuli pa je sljedećih tjedan dana mirna. Istina, katkad su suze pred TV ekranom posljedica tek kičerskog prenaglašavanja emocija, pa je tako, primjerice, ovoga ljeta Hrvatskom kružio loš vic o tome kako na obali gore šume zato što je Lara iz 'Larina izbora' prestala liti potoke suza, a u istu rubriku spadaju i one anatomijeiz prethodnog odlomka. No kao što postoje TV serije koje nas znaju nasmijati, zabaviti i potpuno oduzeti od napetosti zbog uvjerljivosti onoga što se u njima prikazuje, tako postoje i serije u kojima smo plakali iz istoga razloga. Prikazale su nam, naime, nešto doista tragično, doista dirljivo ili smo se u njima morali oprostiti od likova koji su bili toliko životni da smo ih zavoljeli kao da su stvarni.

U nastavku je deset takvih trenutaka iz deset popularnih stranih TV serija. Poredane su samo okvirno, a vi svoje kandidate slobodno dodajte u komentarima.

10. MUĆKE, djedov sprovod

Glumac Lennard Pearce, koji je u megapopularnoj seriji 'Mućke' utjelovio nezaboravan lik Delova i Rodneyjeva djeda umro je između kraja treće i početka četvrte sezone pa je i u fikcijskom TV svijetu dostojno ispraćen epizodom u kojoj Rodney i Del pokapaju djeda... i njegov šešir. Prizor s groblja pokazao je da je odnedavna pokojni John Sullivan doista bio genijalac koji zna bez vidljivih 'šavova' spojiti plakanje od smijeha s pokojom sjetnom, gorkom suzicom.

Zbogom, deda, i ne zaboravi šešir!


9. FUTURAMA, Fryjev vjeran pas Seymour

Za one koji ne znaju - kultna crtana serija 'Futurama' govori o mladiću Fryu, koji za Novu godinu 2000. slučajno upada u kriogenski zamrzivač i odande izlazi tek tisuću godina poslije, u New Yorku 3000. godine. U četvrtoj sezoni svojih pustolovina u budućnosti Fry u jednome muzeju pronalazi svojeg fosiliziranog psa Seymoura i traži rođaka znanstvenika da mu klonira ljubimca. Ovaj pak utvrđuje da je pas Seymour poživio još dvanaest godina nakon Fryeva nestanka pa Fry odustaje od kloniranja zaključujući da je Seymour proživio dug i dobar život bez njega te da ga nije potrebno vraćati. A onda nam, na kraju epizode, tvorci Futurame prikažu sljedeće...

Ljubitelji životinja diljem svijeta zbog ove su scene iz 'Futurame' morali biti hospitalizirani na psihijatriji


8. DR. HUFF, Bethina majka saznaje da joj nema spasa

Serija 'Dr. Huff', u nas nepravedno ukopana u vampirske termine na Novoj TV i zbog toga nezamijećena, prepuna je sjajnih glumačkih izvedbi, dubokih emocija i istinski složenih međuljudskih odnosa. To joj i priliči - ipak govori o privatnom i profesionalnom životu jednoga psihijatra. No iz mora teških, tužnih i jezivih prizora, ovaj, u kojemu majka Huffove žene kod liječnika doznaje da joj je karcinom metastazirao i da neće još dugo - jedna je od najteže podnošljivih, uglavnom zbog sjajne izvedbe glumica Paget Brewster i Swoozie Kurtz.

'Otići ćemo kući, večerat ćemo i normalno razgovarati jer... što drugo možemo?'

7. ZAPADNO KRILO, smrt Sama Donovana

Aaron Sorkin majstor je vratolomnih dijaloga, ali je isto tako maher emotivne manipulacije. U 'Zapadnom krilu' često se tako znao poigravati kičerskim patriotskim patetikama, ali u finalu šeste sezone ipak se pokazao nešto profinjenijim: servirao nam je istinski potresnu (premda ne osobito slojevitu) tragediju - onu u kojoj jedan od agenata Tajne službe, zadužen za sigurnost glasnogovornice C. J. - ulazi u trgovinu u kojoj ga ubija ulični pljačkaš. Posebno je tragično što su Sam i C. J. upravo planirali svoju profesionalnu vezu pretvoriti u privatnu, a cijela je priča ispresijecana teškom odlukom američkog predsjednika o izdavanju naredbe za ubojstvo jednog neprijateljski nastrojenog stranog državnika. Sve je, dakle, tu - ljubavni brodolom, teške državničke odluke, nasumičnost uličnog kriminala, a povrh svega - Jeff Buckley i njegova sablasno lijepa verzija pjesme 'Hallelujah'.

Drama na pozornici, drama u trgovini, drama u Ovalnom uredu

6. CRNA GUJA IV, juriš iz rova

Savršen primjer prizora iz serije čiji bi tvorci radije zagnjurili u kotao pun stajskog gnojiva nego igrali na srcedrapateljstvo. U svojoj četvrtoj inkarnaciji, kapetan Blackadder cijelo vrijeme iz rova na frontu tijekom Prvog svjetskog rata pokušava izbjeći ratničke dužnosti te uz svoje ćaknute suborce - Baldricka, Georgea, kapetana Darlinga i sumanutog generala Melcheta upada u niz tipično crnogujaških situacija. A onda mu, u zadnjoj epizodi, jednostavno ponestaje opcija, jer vrijeme je za juriš u besmislenu, tragičnu, ratničku smrt...

...i na kraju su ostali samo makovi.


5. STAŽISTI, Benova smrt

Iako su humoristična serija, sklona slapstick komediji (puno padanja preko partfiša, zabijanja u zatvorena vrata i crtićkih zvukova fijukanja iz pozadine) i luckastim likovima, 'Stažisti' su imali dosta tužnih, čak i pomalo 'filozofskih' trenutaka, u kojima su se glavni likovi bavili ozbiljnim temama u rasponu od postporođajne depresije do smrti. Katkad bi bili doista dirljivi, katkad sladunjavi, ali jedan od najpotresnijih onaj je kada 'strašni' dr. Cox mladom liječniku J. D.-ju prepusti svojeg šogora i najboljeg prijatelja Bena na liječenje i pretrage. Ben, nažalost, umre, ali to i gledatelji i dr. Cox (fantastičan John C. McGinley) shvate tek na samom kraju epizode.

'Doktore Cox, a gdje vi mislite da se nalazimo?' - jedna od najpotresnijih rečenica u seriji 'Stažisti'


4. MOMCI S MADISONA, tragičan završetak karijere Lanea Prycea

Odmah ću napomenuti - oni koji nisu gledali petu sezonu 'Momaka s Madisona', a osjetljivi su na spoilere ODMAH NEKA PRESKOČE OVAJ ODLOMAK. Za sve ostale... 'Momci s Madisona' imali su nekoliko tragičnih i dirljivih trenutaka, od kojih je uz ovaj u završnici svakako igrao i onaj kada Don sazna da je umrla Anna Draper. No Laneovo samoubojstvo istinski je strašna scena i događaj na razini grčke tragedije, u kojemu ubogi Lane napokon pada žrtvom svoje zle kobi i loših odluka. Upozoravam - prizor koji slijedi vrlo je tužan, ali i krajnje uznemirujući.

Glazbu je dodao korisnik koji je video učitao na YouTube, ali iako vremenski nepodudarna, sasvim je prikladna uz scene


3. HITNA SLUŽBA, smrt Dr. Marka Greena

Dr. Mark Green (Anthony Edwards) bio je srce i duša 'ER-a' i kada je obolio od tumora na mozgu, svi su fanovi serije već pripremili zalihu maramica. Privremeno se čak bio i oporavio, počeo sređivati privatni život, ponovno se oženio, dobio još jedno dijete i... i onda je ipak umro. Zadnje je dane proveo na Havajima uz ženu, novorođeno dijete i kćer iz prvoga braka, s kojom je tek tada malo izgladio odnos. Ista mu je kći na uši nataknula slušalice s pjesmom uz koju je na kraju i zauvijek zaspao, a gledatelji pred televizorima potrošili su toliko maramica da su na kraju počeli balaviti u rukave. Da, ljiga, slažem se, ali dr. Green bio je takav lik. Drugačiji bi prikaz njegove smrti bio previše okrutan.

Somewhere, over the rainbow...


2. BUFFY, UBOJICA VAMPIRA, smrt Joyce Summers

Kada u seriji koja inače vrvi vampirima i čudovištima, borilačkim scenama i glasnim hard rock soundtrackom - odjednom sve utihne, boje se zasive i kamera počne slijediti glavnu junakinju kao da snima dokumentarac o sumornom životu američke tinejdžerice - svakome je koncentriranom gledatelju jasno da se sprema nešto strašno. Takav je, naime, prizor u kojemu Buffy otkriva da joj je umrla majka. Paralizirajuće užasan, briljantno odglumljen, bolno uvjerljiv i jednostavno - razoran. Toliko razoran da ti se suze zamrznu u grlu.

Postoji li veći užas od onoga kada tinejdžerica za svoju majku mora reći: 'Rekli su da ne smijemo pomicati TIJELO'?


1. DVA METRA POD ZEMLJOM, završetak serije

Da, ovo je zicer i najveća televizijska srcedrapačoza u povijesti. Da, ako prosurfate internetom, naići ćete na stotine tisuća postova u kojima ljudi tvrde da su se uz finale serije 'Dva metra pod zemljom' pretvorili u narikače sa seoskih sprovoda. I da, možda je patetično. No riječ je o doista dirljivom i doista prikladnom završetku serije. Claire Fisher, najmlađa članica obitelji Fisher, odlazi od kuće u New York da bi ostvarila umjetničku karijeru. Odlazi nedugo nakon smrti svojega najstarijeg brata, Natea Fishera, glavnoga junaka serije, čiju borbu sa strahom od smrti i mračnom potkom vlastite, pogrebničke obitelji pratimo pet sezona. Dok se Claire oprašta od obitelji, Nateov duh stoji joj za vratom i došaptava mudrosti o prolaznosti života, zatim još neko vrijeme trči za njom dok vozi niz ulicu, a potom počinje montaža prizora iz budućnosti obitelji Fisher, u kojoj vidimo kako svi umiru. Bolji završetak serije koja govori o životu i smrti teško je zamisliti. Svi umiru. A ima li ičega što je bliže stvarnosti?

'Ne možeš uslikati taj trenutak. Već je prošao.'