AMERIČKO TV LJETO

Nove sezone omiljenih serija

26.07.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Dok na domaćim televizijama gledamo reprize i ostatke ostataka tekućih turskih sapunjara, na američkim TV postajama ljeto je možda i uzbudljivije od redovne sezone…

Velike, odnosno visokobudžetne 'prime time' serije svoje, u pravilu 22-epizodne sezone završavaju krajem svibnja. Gase se tada svjetla u operacijskim dvoranama doktorskih serija, svi bezbrojni CSI-evi privremeno zatvaraju butigu, kao i 'Kućanice', 'Glee' i mnogi drugi. Kabelske televizije su također ispucale svoje najjače adute (HBO 'Igru prijestolja', Showtime 'Bordžije', a maleni ReelzChannel 'Kennedyjeve'), no za prave TV šmekere sezona tek počinje, jer ljeti tradicionalno kreću nove sezone kultnih serija, uglavnom lišenih pirotehnike i 'zločinačkih nakana' (iako se nađe i jednog i drugog), a okrenutih zrelijoj publici sklonijoj sofisticiranom humoru ili nešto zahtjevnijoj drami. Ovdje donosimo pregled novih sezona serijala koje domaća publika poznaje, bilo s nacionalnih TV kuća, bilo s kabelskih postaja.


HTV je konačno krenuo s 'Entourageom', nekada poznatim kod nas kao 'Svita', a danas kao 'Holivudska škvadra', i to je za svaku pohvalu. No dok domaća publika uživa u usponu Vinniea Chasea i ekipe, američka je prošlo ljeto svjedočila početku pada (da ne idemo dublje u spoilere), pa se skorašnja osma i posljednja sezona (HBO, 24. srpnja) očekuje s priličnim nestrpljenjem. Sezona će imati samo osam epizoda, a kreator Doug Ellin najavio je da se razgovara o filmskom spin offu. Ostaje nada da nekad sjajni (tamo negdje od druge pa do otprilike pete sezone) 'Entourage' neće otići u povijest podvijena repa…

Entourage

U nedjelju, 10. srpnja, također na HBO-u, krenula je osma sezona 'Bez oduševljenja molim' (Curb Your Enthusiasm), polu-improviziranog polu-remek-djela genijalnog Larryja Davida. Gotovo dvije godine nakon sedme sezone u kojoj nas je doveo najbliže što ćemo vjerojatno ikada doći reunionu 'Seinfelda', Larry se vraća s novim meganeugodnjacima. Zasad se zna da se dio sezone odvija u Larryjevom rodnom New Yorku, a dio u standardnom L.A.-u, najavljeno je i gostovanje Rickyja Gervaisa, još jednog majstora urnebesne nelagode, pa se tu itekako imamo čemu nadati…

 

Bez oduševljenja, molim

O novoj, četvrtoj sezoni 'True Blooda' smo natportalu već dosta pisali, pa ćemo ovdje samo reći da je nova sezona društveno asimiliranihseksi vampira krenula 26. lipnja i da se sastoji od 12 epizoda, a bazirana je(kao i prethodne sezone vrlo labavo, doduše) na četvrtom romanu iz serije 'TheSouthern Vampire Mysteries' Charlaine Harris pod nazivom 'Dead To The World'.

 

True Blood

Još jedna serijakoja se izgleda malo umorila je 'Weeds', odnosno 'Trava' (RTL2 kod nas upravo pušta još uvijek sjajnu treću sezonu),a krajem lipnja počelo je američko emitiranje njene sedme sezone. Prvi put otkad je serije, nova sezona ne nastavljase tamo gdje je prethodna stala, već nakon tri godine, a oni koji su odgledališestu sezonu naslutit će i zašto. Sezona će imati 10 epizoda, a događa se većimdijelom u New Yorku gdje će se Nancy (Mary-Louise Parker), nakon brojnihperipetija posljednjih sezona, pokušati ponovo dočekati na noge, odnosnopokrenuti svoj dilerski biznis.

 

Trava

Ekspresnu drugu sezonu, jer prva je završila teku studenome, već je dobila Showtimeova ironična gorko-slatka serija 'The Big C', čije se nove epizode natoj postaji emitiraju ponedjeljkom uvečer u tzv. 'back to back' bloku s 'Travom', što nastavlja prilično jak 'ženski' slot na Showtimeu. Naime, u ponedjeljakprije početka emitiranja novih sezona 'Trave' i 'The Big C', u istom su terminusvoja finala doživjele treće sezone 'Nurse Jackie' s Eddie Falco (nekada davnopoznate kao Carmela Soprano) i upravo otkazana 'United States Of Tara' kreatoriceDiablo Cody (oskarovka za scenarij 'Juno') s Toni Collette. Zanimljivo je da susve četiri glavne glumice (Parker, Linney, Falco, Collette) za svoje ulogedosad osvajale ili Zlatne Globuse ili Emmyje za najbolje komedijske uloge, dokje Toni Collette uspjela osvojiti obje nagrade. U također deseto-epizodnojsezoni 'The Big C-a' pratimo nastavak Cathyne (Laura Linney) borbe s rakom, alii okolinom, sad kad je njena tajna izašla na vidjelo.

 

U nedjelju,17. srpnja na AMC-u kreće četvrta sezonakultne i višestruko nagrađivane 'BreakingBad', u nas poznate kao 'Na putu prema dolje', iako je riječ poznate uovom slučaju prilično diskutabilna, jer je Nova TV seriju zakopala u svojnotorno poznati 'prime time' zagenijalne serije i slične stvari, a to je bilo kad iza 1.30 u noći (slična jesudbina svojedobno zadesila i legendarnu 'Dva metra pod zemljom'). Serija, kojaje počela kao muška, puno crnja i mračnija verzija 'Trave', o srednjoškolskomprofesoru kemije koji nakon terminalne dijagnoze raka krene u biznis s crystal methom, odavno je preraslasvoju inicijalnu premisu i postala jedna od najžešćih i najmračnijih dramskih serijana tržištu. Četvrta sezona ima 13 epizoda, a nastavlja se direktno naposljednju epizodu treće sezone, stoga da izbjegnemo spoilere…

 

Na putu prema dolje

Nakon dvogodišnjepauze na ekrane (postaja FX) se 13. srpnja vraćaju svojeglavi vatrogasac,liječeni alkoholičar, ženskar i omiljena TV prznica, Tommy Gavin (Denis Leary,koji je i koautor i producent serije) i njegovi 'Vatreni dečki' (Rescue Me), no ovaj put će biti i posljednji.Nakon devet epizoda sedme sezonevjerojatno najboljeg TV showa ikada o (P)TSP-u nakon 11. rujna serija će se ugasitipočetkom rujna.

 

Također sedmu i finalnu sezonu ovog će ljeta, spočetkom od 11. srpnja doživjeti 'Završniudarac' (The Closer), sjajan križanac CSI šprance s tradicijom SherlockaHolmesa, ali ženskog, s izvrsnom Kyrom Sedgwick u ulozi detektivskog dr. Housea(samo, naravno, bez tableta i puno simpatičnijeg). Na domicilnoj TV postajiserije, TNT-u, kažu da serija završava prema želji svoje glavne zvijezde, jersu rejtinzi još uvijek odlični. Stoga su odlučili posljednju sezonu produžiti suobičajenih 15 na 21 epizodu, a u tih dodatnih šest epizoda pripremiti teren zaspin-off 'Major Crimes' koji ćekrenuti sljedećeg ljeta. Zvijezda te nove serije bit će kapetan(ica) SharonRaydor (Mary McDonnell) koju smo već viđali u petoj i šestoj sezoni, a u sedmojće postati stalni lik.

 

Nakon promjene TVpostaje (s kabelskog FX-a na satelitski Audience Network) vraća se i 'Opasna igra' (Damages), i to u svojojčetvrtoj sezoni. Odvjetničke serijedanas su prava rijetkost (spomenimo i 'Dobru ženu' s Juliannom Margulies), a ida nisu, 'Opasna igra' bi sigurno bila pri vrhu produkcije. Nova sezona počinje13. srpnja, ima 10 epizoda, a kao i uvijek čitava se sezona vrti oko jednogslučaja, pa je kao stvorena za gledanje u komadu. A taj jedan slučaj s kojim sePatty (Glenn Close) i Ellen (Rose Byrne) ovaj puta bave je tužba zbogubojstva protiv zaštitarskog tajkuna u ratnoj zoni Afganistana.     

Opasna igra