ARETHA FRANKLIN

Odlazak kraljice soula: Od rođenja su je pratile tragedije, a posljednju životnu bitku nije uspjela dobiti

16.08.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Okružena ljudima koje voli, svoje je oči zauvijek zaklopila glazbena diva Aretha Franklin. Tužna vijest ostavila je u suzama milijune obožavatelja diljem svijeta, one koji su uz pjesme 76-godišnjakinje odrastali, zaljubljivali se, rastajali... Kako su rekli njezini bližnji, Aretha je do posljednjeg trenutka bila onakva kakva je bila cijelog života - zabavna, nasmijana i prisebna. Jedina razlika bila je u kilogramima, koje je izgubila posljednjih tjedana teške bolesti, o kojoj nije željela pričati, niti je željela da itko išta o tome zna

Kraljica soula rođena je kao Aretha Louise Franklin 25. ožujka 1942. u Memphisu, a nedugo nakon rođenja obitelj se preselila u Detroit gdje je njezin otac, velečasni C. L. Franklin osnovao crkvu New Bethel Baptist Church, gdje je gospel bio prisutan stalno. Zahvaljujući njemu, ali i majci, gospel pjevačici Barbari Siggers Franklin, Aretha Franklin je od malih nogu uživala u gospelu i soul glazbi.

Aretha Franklin - Respect [1967] (Original Version) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Roditelji su joj se razveli, pa je tijekom godine živjela s ocem, a ljeta je provodila s majkom. Kada je imala tek deset godina umrla joj je majka, a brigu o njoj i sestrama Carolyn i Ermom te braćom Cecilom i Vaughnom preuzele su baka i teta. Njezin otac, koji je stekao golemu popularnost među svojim vjernicima, prepoznao je u svojoj kćeri golemi talent te joj je od njezine 14. godine pokušavao srediti ugovor s diskografskom kućom.

Uz oca, koji joj je bio i menadžer, Aretha je 1956. objavila svoj prvi album 'Songs of Faith', a nakon toga uspjesi su se nizali jedni za drugim. Tijekom svoje desetljećima duge karijere, tijekom kojih je doista postala istinska glazbena legenda, kraljica soula osvojila je čak 18 nagrada Grammy za pjesme poput 'Respect', 'Don't Play That Song', 'Freeway of Love', 'Chain of Fools' i slično, a u kolekciji ima i tri nagrade American Music Awards za 'omiljenu soul/r&b pjevačicu'. Uz sve to postala je i prva glazbenica koja je dobila svoje mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame and Museum.

  • +26
Aretha Franklin Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No, glazba je nije poštedjela mnogobrojnih tragedija - svoje sinove rodila je još kao tinejdžerka. Clarencea je rodila sa samo 12 godina, a dvije godine kasnije i Edwarda. Iako imena njihovih očeva nije nikada otkrila, nagađalo se da je Clarenceov otac dečko s kojim je išla u školu, Donald Burk, dok je Edward dobio ime po ocu Edwardu Jordanu. Sinove su odgojile njezina baka i sestra dok je ona nastavila 'ganjati' svoju karijeru. Prvi suprug, Ted White, koji je bio podosta stariji od nje, fizički ju je zlostavljao. U braku su bili od 1961. do 1969. unatoč protivljenju njezina oca, a 1964. rodila je i trećeg sina Ted White Jr., koji je poznat kao glazbenik Teddy Richards.

1968. godine rodila je i četvrtog sina Kecalfa, čiji je otac bio njezin bivši menadžer Ken Cunningham. Tek deset godina kasnije ponovno se 'skrasila', ovoga puta s glumcem Glynnom Turmanom, koji je, baš kao i ona, u brak donio troje djece iz bivšeg braka. No, ni taj brak nije izdržao, pa su se rastali već šest godina kasnije.

Uz sve što joj se događalo na privatnom životu, veliku tragediju proživjela je kada su joj 1979. godine, tijekom provale, upucali oca. On je od dana stradavanja idućih pet godina proveo u komi, iz koje se nikada nije probudio.

Aretha Franklin - I say a little prayer (Official song) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Unatoč svemu, Aretha Franklin više se nikada nije udavala, iako je bila jako blizu tome sa svojim 'vječnim prijateljem' s kojim je bila u vezi od kasnih 80-ih. Riječ je o biznismenu Willieju Wilkersonu, za kojeg se i zaručila 2012. godine, na sve su otkazali nekoliko tjedana kasnije, uz napomenu da se sve 'prebrzo odigralo'.

We love u #arethafranklin @arethasings

A post shared by Destiny's Legendary Children (@destinyslegendarychildren) on

Većinu života kraljica soula borila se s viškom kilograma, koje je izgubila tek unazad nekoliko godina, kada su se pojavile i prve informacije o njezinoj bolesti. Osim kilograma, Aretha je imala problema s alkoholom, kao i pretjeranim pušenjem cigareta, a te ovisnosti riješila se 1992. godine.

Prve priče o teškoj bolesti, i to navodno raku gušterače, krenule su 2010. godine, kada je samo noć nakon što je nomirana za još jednog Grammyja, završila u bolnici na operaciji. Zahvat, iako nepoznat javnosti, prošao je dobro, a ona je oporavak nastavila kod kuće. Godinu dana kasnije javnosti je otkrila kako je dobila bitku s bolešću.

U travnju 2011. dala je intervju za People, no u njemu nije htjela potvrditi niti demantirati da se bori s rakom. Jedini znak bolesti bio je gubitak kilograma, jer je u posljednjim mjesecima izgubila čak 40 kilograma.

Aretha Franklin - Think Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Osjećam se odlično i zahvalna sam ljudima koji su se molili za mene. Nevjerojatno je kako ljudi mogu biti divni', rekla je tada Aretha Franklin. Ipak, bolest se očito vratila, a posljednje tjedne svog života provela je okružena voljenima, itekako svjesna da joj se kraj bliži, mada im to niti jednim svojim postupkom nije željela dati do znanja.