Hoće li Amerika tražiti izručenje?

Princa Andrewa sustigli grijesi prošlosti: Epsteinova žrtva tužila je kraljičinog sina za seksualno zlostavljanje

10.08.2021 u 09:20

Bionic
Reading

Na sudu u New Yorku, jučer je podignuta tužba protiv britanskog princa Andrewa. Teške optužbe zbog seksualnog zlostavljanja kada je bila maloljetnica, protiv njega je izrekla Virginija Roberts i to na svoj 38. rođendan, izjavivši kako je bila prisiljena na seksualne odnose s njime tri puta, a na to ju je natjerao pedofil Jeffrey Epstein

U doba kada se sve odigralo, Virginia Roberts bila je još maloljetnica po svim zakonima države, a u tužbi, koju je podignula na svoj 38. rođendan, tvrdi se kako je 'princ Andrew s namjerom seksualno zlostavljao tužiteljicu, svjestan da nije ni punoljetna.

'U nekoliko je navrata princ Andrew namjerno dodirivao tužiteljicu (Roberts) na uvredljiv način i sa seksualnim aluzijama, a bez njezina pristanka. Djela princa Andrewa, opisana gore, predstavljaju ekstremno i nečuveno ponašanje koje šokira. Princ Andrew seksualno je zlostavljao dijete za koje je dobro znao da je žrtva trgovine ljudima, a u doba kada je on otprilike imao 40 godina, i to nadilazi sve granice pristojnosti i ne može se tolerirati u civiliziranoj zajednici.'

U tužbi stoji da je Andrew bio jedan od 'moćnika' kojima je Epstein 'ustupio' Roberts za seksualne usluge. U dokumentima se optužuje vojvodu od Yorka da je javno glumio da nema nikakvog pojma o Epsteinovoj operaciji trgovanja ljudima te je odbio surađivati s FBI-jem na optužbama protiv pedofila. U svemu se navodi kako je 'optuženi princ Andrew državljanin Ujedinjenog Kraljevstva koji trenutno boravi u Royal Lodgeu, u Velikoj Britaniji, gdje ima prebivalište'.

Sam princ odlučno je cijelo vrijeme odbacivao bilo kakve optužbe, tvrdeći da nikada u životu nije susreo Robertsovu, danas majku troje djece koja živi u Australiji.

Ona sama dala je izjavu i za ABC News, u kojoj je ustvrdila: 'Princa Andrewa smatram odgovornim za sve ono što mi je napravio. To što je moćan i bogat ne bi ga trebalo osloboditi odgovornosti za svoje radnje. Nadam se da će i ostale žrtve ovime uvidjeti da moraju šutjeti niti živjeti u strahu i da mogu povratiti svoj život govoreći javno i tražeći pravdu. Ni sama nisam lako donijela ovu odluku. Kao majka i supruga, moja obitelj mi je na prvom mjestu i znam da će me ovaj potez obilježiti za buduće napade princa Andrewa i njegovih bližnjih. No i sama sam svjesna da nisam ovo napravila da bi time iznevjerila obitelj, ali i sve žrtve.'

Iako je već slične optužbe navela ranije u tužbi protiv Epsteina, ovoga je puta odlučila podići tužbu protiv vojvode, ustvrdivši da su je prvi puta prisilili na seksualne odnose s Andrewom u kući Ghislaine Maxwell u Londonu, dok se drugi puta, početkom 2001. godine, sve odvilo u Epsteinovoj vili u New Yorku.

Princ Andrew Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Tijekom susreta, Maxwell je prisilila tužiteljicu, tada dijete, i još jednu žrtvu da sjednu princu Andrewu u krilo, a onda ih je on dodirivao. Tijekom posjeta New Yorku, princ Andrew ju je prisilio na seksualni čin protiv njezine volje', stoji u tužbi, kao i podatak da se treći put sve odigralo na Epsteinovom privatnom karipskom otoku.

'U ovoj zemlji niti jedna osoba, bilo da je i predsjednik ili princ, nije iznad zakona, i ni nijedna osoba, koliko god bila nemoćna ili ranjiva, ne može biti lišena zaštite od strane zakona. Prije 20 godina moć, bogatstvo, utjecaj i veze princa Andrewa omogućili su mu da zlostavlja uplašeno, ranjivo dijete bez nikoga tko bi je zaštitio.'

Zbog svega toga sve oči uperene su prema Buckinghamskoj palači, i potezu kojeg će povući princ Andrew, ali i sama kraljica Elizabeta II. Budući da kraljičin sin nema diplomatski imunitet, postavlja se pitanje može li Amerika tražiti njegovo izručenje zbog građanskog spora.