sve je isplanirala

Promišljena u detaljima: Ovako je kraljica Margrethe odala počast pokojnom suprugu

16.01.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Kada je kraljica Margrethe objavila vijest o svojoj abdikaciji, brojni su ostali začuđeni, no svjesna svojih godina, Margrethe je otkrila da osjeća da je pravo vrijeme da vođenje monarhije prepusti svom voljenom sinu i snahi. Elegantna kao i uvijek, kraljica je potpisala svoju abdikaciju, no jednim je detaljem odala počast suprugu koji je tako silno htio biti kralj

Danska kraljica Margrethe slovila je za izuzetno vrijednu vladaricu snažnih stavova. Otkako je 1972. stupila na tron Danske postala je pravi uzor mnogim ženama, ali i pokazala žensku snagu u vladanju državom u kojoj mnogi Hrvati vide uzor, ali i bezbroj poslovnih mogućnosti. I to nije ni čudno, ako uzmemo u obzir da je državom vladala visokoobrazovana kraljica itekako svjesna globalnih promjena.

Iako su kraljičine odluke ponekad bile smatrane i pomalo začuđujućima, više čuđenja od nje izazivao je njezin suprug koji je čitavog života žalio zbog svoje titule... Naime, princ Henrik smatrao je da je titula princa ponižavajuća, uzimajući u obzir da je oženjen za kraljicu.

No zbog tradicije, kada se muškarac oženi ženom iz kraljevske obitelji, titula princa je najviše što je mogao dobiti...

Iako je tvrdio da mu kraljica Margrethe nije pokazala ni trunku poštovanja odbivši promijeniti njegovu titulu, kraljica je na dan svoje abdikacije itekako pokazala da joj je suprug i dalje u mislima.

Riječ je o naušnicama od srebra i rubina s dijamantnim detaljem koje je dobila kao 50. rođendanski dar njenog pokojnog supruga, a koje je nosila prilikom potpisivanja dokumenata sa svojim sinom, kraljem Frederikom X.

Možemo reći da je riječ o jednom od njezinih najdražih komada nakita jer ih je nosila u brojnim važnim prigodama, uključujući pojavljivanje tijekom proslave njezinog Ruby Jubileja u siječnju 2012. godine. Njezin odabir nakita za ovu prigodu sigurno nije slučajan, već pomno promišljen način da princu Henriku oda počast kao bitnoj osobi koja je uz nju djelovala u korist Danske.

  • +4
Posljednja vožnja kočijom kraljice Margrethe Izvor: Profimedia / Autor: Emil Nicolai Helms / AFP / Profimedia