vodič kroz Doru

Spektakl počinje: Što gledatelje očekuje na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije

22.02.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Tjedan Dore traje, probe su odrađene, a promocija izvođača i pjesama traje već tjednima. Večeras se održava prvo polufinale i to u studiju Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju, za razliku od prethodnih godina kada se održavalo u Opatiji

U izravnim prijenosima na HRT-u 22. i 23. veljače će se naći po 12 pjesama, a osam najboljih iz prve i osam najboljih iz druge će ići u završnicu u nedjelju 25. veljače.

Voditelji prve polufinalne emisije bit će Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić, a Dušku će se u drugoj večeri na pozornici pridružiti Anja Cerar. Finale Dore 2024. vodit će svih troje voditelja.

Kako će se birati pobjednik?

Iz polufinala u finale će proći osam natjecatelja, a odluku o njihovom nastavku natjecanja donijet će isključivo publika svojim glasovima putem televotinga. U finalu će situacija biti nešto drugačija, budući da će o najboljoj pjesmu odlučiti podjednako glasovi ocjenjivačkog sudova i glasovi gledatelja. Neće biti 10 regionalnih žirija (Za razliku od prethodne tri godine) već ukupno osam – četiri regionalna (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) i četiri međunarodna žirija s Eurosonga: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Ocjenjivački sudovi imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesionalci, skladatelji, glazbeni kritičari i producenti.

Publika će moći glasovati putem telefonskih poziva (065 22 44 XX (redni broj pjesme), 0,20 € po pozivu s fiksne mreže i 0,32 € po pozivu s mobilne mreže) i SMS poruka (poruka sadržaja Dora XX (redni broj pjesme), 0,32 € po poruci). Tako će ukupno 16 pjesama s najviše bodova po glasovima publike otići u veliku završnicu natjecanja.

Raspored nastupa na Dori

1. POLUFINALNA VEČER

  1. Noelle – BABY, BABY
  2. Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – VODU PITI TRIZAN BITI
  3. Stefany – SRETNIH DANA DAT’ ĆE BOG
  4. MISHA – ONE DAY
  5. Erna – HOW DO YOU LOVE ME
  6. Eugen – TIŠINE
  7. Vinko – LYING EYES
  8. Barbara Munjas – NEPOBJEDIVA
  9. Let 3 – BABAROGA
  10. Lana Mandarić – MORE
  11. Pavel – DO MJESECA
  12. Saša Lozar – NE PLAČEM ZBOG NJE

2. POLUFINALNA VEČER

  1. Lu Dedić – PLAVI LEPTIR
  2. James Night – NEBO PLAČE
  3. Lara Demarin – NE VJERUJEM TI
  4. Alen Đuras – A TAMBURITZA LULLABY
  5. The Splitters – OD KAD TE SANJAM
  6. Boris Štok – CAN WE TALK
  7. Baby Lasagna - Rim Tim
  8. ET - Pametnom dosta
  9. Vatra – SLATKE SUZE, GORKA LJUBAV
  10. Damir Kedžo – VOLJENA ŽENO
  11. Natalie Balmix – DIJAMANTI
  12. MARCELA – GASOLINE

Show program

Prva večer polufinala donosi nastup francuskog predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu, Slimanea. Riječ je o jednom od trenutno najpopularnijih pjevača u Francuskoj, koji je pobijedio u petoj sezoni francuske inačice showa The Voice i prodao preko 2 milijuna primjeraka albuma, pet puta osvojio nagradu NRJ Music Award i ostvario preko 2 milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima. Na Eurosongu će izvesti pjesmu 'Mon amour', a nju će otpjevati i na Dori.

Izvor: Društvene mreže

U drugoj večeri show programa će nastupiti predstavnica Slovenije na Eurosongu 2024., Raiven. Ona je izabrana nakon što ju je preslušao i ocijenio žiri međunarodnih stručnjaka. Pjevačica imena Sara Briški Cirman je mezzosopranistica i pop pjevačica, a na Eurosongu će se predstaviti sa skladbom 'Veronika' koja je inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj.

Nakon slovenske predstavnice, Nastupit će i Martin Kosovec, pobjednik ovogodišnjeg 'The Voicea' koji će predstaviti svoju prvu pjesmu za koju je tekst napisala njegova mentorica Vanna.

Izvor: Društvene mreže

U finalnoj večeri Dore 2024. show program priredit će prošlogodišnji pobjednici Dore, Let 3. Nastupit će nakon završetka glasanja i nakon što svi žiriji daju svoje ocjene izvođačima/pjesmama kako njihov nastup ne bi utjecao na krajnji rezultat glasanja.