intervju

Trinaest godina nakon smrti neprežaljenog kralja funka Dine Dvornika, Alka Vuica završila je duet s njim: 'Imamo još pjesama na kazeti, to su pravi biseri'

19.08.2021 u 07:00

Bionic
Reading

Iza glazbenog genijalca Dine Dvornika (koji bi, da je živ, 20. kolovoza ove godine proslavio 57. rođendan) ostale su brojne svevremenske pjesme, a njegovi brojni fanovi u Hrvatskoj i regiji moći će ponovo čuti njegov glas zahvaljujući njegovu dugogodišnjem producentu i prijatelju Srđanu Sekuloviću Skansiju i nenadmašnoj kantautorici Alki Vuici. Ona je za tportal među ostalim otkrila zašto će tek sada biti objavljena pjesma 'Na Karibe', zašto je dugo godina bila u ladici i što na nju kažu Danijela i Ella Dvornik

Legenda funka i općenito glazbene scene u Hrvatskoj i regiji ostavio je neizbrisiv trag. Nema tko ga nije volio, a njegovi prijatelji i suradnici odaju mu počast i novom - starom pjesmom 'Na Karibe' što će biti objavljena na dan njegova rođenja. Duet s Dinom otpjevala je Alka Vuica, kantautorica koja je davno za Dinu Dvornika rekla da je bio 'Afroamerikanac u bijelom autu' te da je imala privilegiju i sreću gledati ga dok stvara.

Kakav je osjećaj nakon 13 godina objaviti duet s neprežaljenim kraljem funka?

Pa, osjećaj je čudan… Na neki način je uzbudljivo, a opet i toliko nevjerojatno da mi se čini kao san.

Kad ste pisali pjesmu, jeste li se vodili nekim načelom kako bi ona trebala zvučati – što je bila glavna inspiracija za pjesmu?

Glavna ideja vodilja bio je refren 'Na Karibe', koji je smislio Skansi s Dinom - to je ujedno bilo sve što je postojalo od pjesme. Onda sam ja inspirirana refrenom i svojom ljubavi prema Jamajci napisala ostatak pjesme. Skansi je htio da je otpjevam dubokim glasom, u stilu Grace Jones, i tako je dobila svoj oblik.

Razmišljate li o tome što bi Dino rekao da ima prilike čuti ovu pjesmu?

Naravno, o tome smo stalno i razmišljali jer nam je to i najvažnije. Ali poznajući Dinu, mislim da bi mu se svidio krajnji rezultat. A ako ga je netko dobro poznavao u glazbenom smjeru, onda je to sigurno Skansi jer je surađivao s njim do kraja.

Pjesmu ste dovršili s producentom Skansijem – vi ste napisali stihove, a on glazbu i aranžman. Kako je izgledao proces stvaranja? Opišite nam malo detalje iz studija.

Nema se tu što specijalno ispričati. Postojali su dijelovi pjesme i melodija koju je napravio Skansi. Na tu melodiju i na tekst refrena ja sam napravila dodatni tekst i malo-pomalo nastajala je pjesma. Imali smo čak i ideju da ubacimo jednog repera s Jamajke i ja sam došla do njega, zove se Major Mackrel DJ Rasta, ali na kraju smo odustali, nemojte pitati zašto!

Koliko dugo radite sa Skansijem na pjesmi 'Na Karibe' i čija je bila ideja da to bude duet s vama?

Ideja je naravno potekla od Srđana Sekulovića Skansija. Pjesma je nastala u njegovoj radionici i on ju je poželio završiti. Njegova je ideja da ju ja otpjevam i napišem tekst. A zašto baš ja, to morate pitati skladatelja. (smijeh)

Zašto je pjesma objavljena baš sada? Već je godinama u ladici.

Tek nedavno je završena, a ne možete objaviti nešto dok to ne završite! Ne biste vjerovali koliko imam neobjavljenih pjesama. Imam čak i neke pjesme koje smo radili Dino i ja samo uz gitaru, snimljene na kazeti. To su pravi biseri! E, pa tako je i Skansi čuvao ovu pjesmu sve dok me nije pozvao da mu pomognem da je završimo.

  • +5
Alka Vuica Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Razmišljate li o reakcijama publike? Što mislite kako će reagirati?

Vjerujem da će se svidjeti ljudima jer kome god smo je pustili, svima se svidjela.

Što o pjesmi kažu Danijela i Ella, jesu li je čule?

Dani je prva čula pjesmu jer bez njenog odobrenja ne bismo nikada ni objavili 'Na Karibe'. Njoj se pjesma sviđa, a za Ellicu ne znam. Mislim da je Skansi čak htio da Ella sudjeluje u pjesmi, ali ne znam zašto se to nije ostvarilo…

Jeste li uzbuđeni zbog objave pjesme i što očekujete od nje?

Rekla sam već da sam uzbuđena i da mi je to kao san… Premda sam puno puta surađivala s Dinom, ovo je posebna odgovornost i nešto potpuno drugačije. Očekujem da će se pjesma svidjeti publici i radijskim urednicima i da će se zavrtjeti odavde do Kariba.