'jednogA dana'

Za novu Netflixovu seriju kažu da je 'za dušu isplakati', a kraj je mnoge slomio

13.02.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Tražeći neku novu razbibrigu, na Netflixu ste sigurno naletjeli na 'Jednoga dana' (One Day), seriju čiji ste naslov već čuli. I uistinu jeste, radi se o adaptaciji romana i filma, no s nekim izmijenjenim dijelovima. Srcedrapajuća serija nalazi se u top ljestvici streaming platforme, a u ovaj članak donosi objašnjenje završetka uz spoilere

Godine 2009. David Nicholls objavio je 'Jedan dan', ljubavnu priču o dvoje najboljih prijatelja koji dvadesetak godina žive život najboljih prijatelja imajući snažne ljubavne osjećaje jedan prema drugom. Godine 2011. Nicholls je pomogao pretvoriti svoj ljubavni roman u film s Anne Hathaway i Jimom Sturgessom, a trinaest godina kasnije knjiga je pretvorena u mini seriju od 14 epizoda. Format serije dopustio je gledateljima da još bolje upoznaju likove, a baš zato je i dojam tako snažan.

Uloga Emme Morley pripala je Ambiki Mod, a uloga Dextera Mayhewa Leu Woodallu kojeg smo nedavno upoznali u seriji 'Bijeli lotos'.

Već iz prve epizode je bilo jasno da se radi o karakterno suprotnim likovima, no da je riječ o ljubavnim iskrama shvatili smo već iz prvog pogleda koji su podijelili. Njihov odnos serija prati kroz 20 godina u kojima proživljavaju i uspone i padove, a iz serije su izostavljena predvidljiva rješenja i već viđeni zapleti.

Iako postoje neke promjene na vremenskoj liniji iz romana i filma, glavni vrhunci i najniže razine kroz koje Emma i Dexter prolaze u svojim karijerama i osobnim životima uključeni su u seriju. Međutim, serija malo odstupa od izvornog materijala u prvoj epizodi i finalu, čineći ionako dirljivu ljubavnu priču još bolnijom.

One Day | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'To je tako nevjerojatno srceparajuće - osjećate se pomalo pokradeno. Bilo mi je prilično teško trgnuti se iz toga nakon što smo završili', otkrio je plavooki glumac.

Što je tako bolno u romantičnoj seriji? Neočekivan obrat.

Nakon što se i gledatelji zaljube u njihovu romantičnu priču o odnosu prihvaćanja tuđih mana na račun premoći vrlina, Emma i Dexter priznaju jedno drugome ljubav te dijele nekoliko blaženih godina ljubavi i braka prije nego što dođe do naglog prekida. Jednog 15. srpnja Emmu je smrtno udario automobil dok je vozila bicikl.

Roman završava retrospektivom prvog susreta Emme i Dextera, konačno otkrivajući sve događaje tog kobnog prvog dana njihove veze, a Netflixova serija donosi nešto drugačije prikazane događanje te je prikazan prvi Božić koji su Emma i Dexter proveli zajedno u prosincu 1988. te citat koji sadržava svu tragediju nepredvidljivosti ljudskog života.

'Filozofski je bilježila datume koji su prošli u revoluciji godine;... svoj rođendan i svaki drugi dan, individualiziran incidentima u kojima je i ona sudjelovala. Iznenada je jednog poslijepodneva pomislila da postoji još jedan datum od veće važnosti, njezina vlastita smrt... Dan koji je ležao lukav i neviđen među svim ostalim danima u godini... ali ne manje sigurno tu. Kada je to bilo?', citat je koji Emma pročita Dexteru tada, a on ga oživljava boreći se s njezinom tragičnom smrću u posljednjoj epizodi. Prisjeća se tog razgovora kad ga tata primi k sebi nakon noći opijanja. Čini se da Dexter shvaća da isti datum za njega sada predstavlja oba dana: rođenje neraskidive veze i Emminu smrt.

Boreći se da preživi njezinu smrt, on kćerkicu Jasmine dovodi do istog brda na koje se penjao s Emmom, a serija završava tamo gdje je i počela. Međutim, oni koji su radili na seriji znaju da je posljednja epizoda zapravo snimljena među prvima, a već tada bilo je jasno da će serija pokrenuti lavinu suza.

'Bio je to vrlo poseban dan. Netko je viknuo 'Rez!' — i samo je bila tišina. Izašla sam iz sobe i Molly Manners, naša direktorica, prišla nam je i bila je uplakana, a svi ostali su bili na rubu, a ja sam rekla: 'Oh, možda smo na putu do nečeg sasvim posebng ovdje', komentirala je Mod dodavši kako ju je ta reakcija ohrabrila za daljnje snimanje.

Završetak serije obilježen je s montažom svih njihovih poljubaca koje su kroz seriju podijelili, a nepravda prerano završene ljubavne priče i prekinutih snova ostavlja itekako gorak okus u ustima gledatelja.

'To je bilo novo za nas. Tako sažima ono što taj trenutak pokušava učiniti i što knjiga čini tako dobro. Puno je nade i lijepo je. Stvarno mi je zastao dah', komentirala je srcedrapajući kraj glumica koja je utjelovila Emmu.

  • +2
One Day Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo